Bun simț și responsabilitate

Siguranța și trotinetele electrice

  • AUTOR: Ján Urbančík Un pasionat al vehiculelor electrice. A testat peste 50 de modele de trotinete electrice și a încetat să mai contorizeze distanța parcursă când a atins primi zece mii de kilometrii. Începând cu 2016, merge zilnic cu trotineta electrică, pe tot parcursul anului. Este pilot, motociclist cu peste 150 000 km parcurși și șofer de mașini de curse. Pentru el, vacanța ideală este o călătorie cu avionul și o trotinetă electrică adecvată în cala avionului. Are o atitudine pozitivă față de orice lucru echipat cu un motor (excepție mașina de tuns iarbă).
Trotineta electrică este un stil de viață

Trotineta electrică este un mijloc de transport uimitor care înseamnă mai mult decât o simplă călătorie din punctul A în punctul B.

Este bucurie pe două roți, un zâmbet care îți lumineză fața, un stil de viață, este un mod eficient de transport în orașele supra-aglomerate și o modalitate de reducere a poluării planetei noastre.

Ne bucurăm zilnic de posibilitățile, caracterul practic și în special, de silențiozitatea și viteza trotinetelor electrice. Haideți să ne oprim pentru un moment și să vorbim despre cum să conduceți în siguranță o trotinetă electrică. Haideți să vorbim despre ce înseamnă bunul simț și responsabilitatea călătoriei noastre atât în interiorul cât și în exteriorul orașului.

Accidentele în care sunt implicate trotinete electrice sunt din ce în ce mai frecvente , lucru cauzat de creșterea popularității lor și de numarul tot mai mare de utilizatori începători, mai putin experimentați, precum și de conducătorii care își supraestimează abilitațile, sau subestimează puterea trotinetelor. Din ce în ce mai multe trotinete electrice circulă pe drumuri printre mașini. De-a lungul timpului ćonducătorii auto abia au învățat să respecte bicicliștii, și acum se confruntă brusc cu conducătorii trotinetelor electrice care sunt mai puțin vizibili decât bicicliștii, dar adesea mult mai rapizi.
Trotineta electrică este un stil de viață

Conducerea în siguranță a trotinetei electrice este influențată de trei aspecte principale:

  • Utilizator
  • Trotinetă
  • Mediul înconjurător si condițiile acestuia

Este inutil să pierdem timpul dând vina pe alți oameni, pietoni, bicicliști sau șoferi; Să ne plângem de starea drumurilor și a trotuarelor noastre, a vremii sau a șoferilor, nu ne îmbunătățește deasemenea siguranța. Toate aceste lucruri pot avea un impact major asupra siguranței noastre, dar nu le putem schimba. Ceea ce putem schimba este comportamentul nostru. Este posibil să nu putem influența toate cele trei aspecte ale siguranței noastre dar putem schimba cel puțin doua dintre ele, iar acest lucru este mai mult decât suficient. Problemele apar în momentul în care noi, conducătorii, nu reușim să ne adaptăm la condițiile și situația din jurul nostru.

De exemplu, dacă cineva circulă cu 30 km/h pe o trotinetă cu o suspensie slabă, cu roți mici și pline pe o suprafață umedă (vezi imaginea), un astfel de conducător riscă să aibă probleme chiar și fără contribuția suplimentară a celorlalți participanți la trafic.

Ce vei învața?

Cum să mergi în siguranță cu trotineta electrică?

Trotineta electrică este complet diferită

Tehnica de condus

“ Ei bine, este doar o trotinetă…… Despre ce tehnică de condus vorbești? Urci pe ea și mergi!” – De fapt, nu este atât de simplu. În zilele noastre, trotinetele electrice pot atinge cu ușurință viteze cu care, din motive întemeiate, nici mașinile sau bicicletele nu au dreptul să circule în oraș. Trotineta electrică este un vehicul care se comportă diferit față de orice alt vehicul care circulă pe drumurile sau trotuarele noastre.

Trotinetele electrice nu au nimic in comun cu bicicletele! Chiar dacă ești un biciclist experimentat, asta nu înseamnă că abilitățile tale sunt la fel de bune ca utilizator al trotinetei electrice. Trotinetele nu au roți mari care să te ajute la stabilibitate prin efectul lor giroscopic. Când îndepartați mâinile de pe ghidonul bicicletei, aceasta continuă triectoria dreaptă datorită roților mari și efectului lor giroscopic. Dacă incercați să faceți acest lucru cu o trotinetă, veți constata că nu posedă o astfel de stabilitate în ceea ce privește direcția de mers. Chiar și mersul cu o mână este un experiment periculos când vorbim de condusul unei trotinete. Greutatea utilizatorului distribuită diferit, iar roțile mult mai apropriate, sunt motivul pentru care o trotinetă nu se va comporta niciodată la fel ca o bicicletă. Faptul că pe trotinetă nu stai așezat, înseamnă că greutatea este distribuită într-un mod diferit și este susținută întotdeauna și în întregime de picioare, spre deosebire de mersul pe bicicletă când centrul tău de greutate si al bicicletei sunt relativ aproape unul de celălalt, fapt care îmbunătățește foarte mult stabilitatea. În cazul trotinetei este complet invers. Centrul de greutate al utilizatorului și centrul de greutate al trotinetei sunt departe unul de celălalt, motiv pentru care atât trotineta cât și dumneavoastră vă veți comporta diferit în situații limită.


Tija de direcție și ghidonul

Condusul unei trotinete electrice implică activarea întregului corp și schimbarea în permanență a centrului de greutate. Chiar și o trotinetă fără motor este controlată de poziția corpului, similar se întamplă în cazul condusului unei motociclete sau al unui scuter cu motor cu combustie. Este foarte importantă poziția în care stai pe trotinetă, precum și modul în care îți muți centrul de greutate înainte sau înapoi, în special când accelerezi sau frânezi. Întreaga greutate a utilizatorului trebuie să se sprijine întotdeauna pe picioare, similar cu mersul pe skateboard sau snowboard.

Ghidonul și tija de direcție au drept scop exact ceea ce le sugereaza și denumirea. Tija de direcție – nu a fost proiectată și prin urmare scopul ei nu constă în a suporta greutatea utilizatorului în timpul accelerării sau frânării rapide. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac chiar și utilizatorii experimentați. Dacă apuci cu forță ghidonul, te sprijini pe el sau tragi de el, atunci faci ceva greșit. Amintiți-vă întotdeauna că ghidonul se folosește pentru direcție. De aceea, atunci când accelerați, în special modelele puternice, și când frânați (toate modelele) ar trebui să lucrați cu poziția centrului de greutate și să compensați inerția corpului dumneavoastră, aplecîndu-vă înainte când accelerați și înapoi când frânați.

Nu exită trotinetă electrică care să fi fost proiectată să suporte chiar si o parte din greutatea utilizatorului pe ghidon și tija de direcție.

Uită-te cu atenție la trotineta ta. Este practic, o platformă pe roți cu o pârghie lungă cu ghidon la capăt. Îti amintești de liceu și de povestea lui Arhimede, care a înteles transferul puterii folosind pârghia, și care a rostit celebra propoziție: “Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc? Ceea ce a vrut să spună a fost că, dacă ar avea o pârghie suficient de lungă, ar fi capabil să miște întreaga planetă folosind doar puterea mușchilor lui. Descoperirea principiului pârghiei a devenit un punct de cotitură decisiv în dezvoltarea științei și tehnologiei. Prin urmare, amintiți-vă de Arhimede și folosiți ghidonul și tija de direcție doar pentru a menține direcția. Ce se întâmplă dacă împingeți pârghia (tija de direcție) înainte? La început trotineta se va ridica și se va spijini doar pe roata din față. Apoi trotineta se va înclina mai mult în fața și vei sfârși prin a cădea. Imaginați-vă că mergeți cu trotineta ca și cum ați merge cu un skateboard sau snowboard, caz în care greutatea corpului se sprijină doar pe picioare.


Accelerarea

Există modele puternice de trotinete electrice care reușesc să suprindă cu accelerația lor chiar și cei mai experimentați utilizatori. Cuplul mare al motoarelor electrice împreună cu roțile mici, duc adesea la o accelerație care îi sperie, în mod subconștient, pe utilizatorii care abia reusesc să stea pe trotinetă tinîndu-se de ghidon. Acesta este cel mai rău lucru pe care poate să îl facă utilizatorul, deoarece deplasează mai mult centrul de greutate în spate, punînd astfel mai multă presiune asupra mecanismului de direcție si reducînd forța care acționeză asupra roții față. Toate acestea duc la instabilitate și pierderea controlului asupra trotinetei. Chiar și în cazul în care utilizatorul nu cade si reușeste să rămână pe trotinetă, presiunea excesivă care acționează asupra tijei de directie și mecanismului de pliere deterioreză trotineta.

Nu este nici o rușine să setați o limită de viteză și să vă obișnuiți treptat cu trotineta și accelerația. Observați dacă trageți de tija de direcție în timp ce accelerați. Dacă da, încercați să găsiți o poziție în care să puteți accelera complet fără a fi nevoiți să vă ajuți în acest fel. Procedând astfel, vă veți îmbunătăți semnificativ stabilitatea și capacitatea de a menține controlul deplin asupra trotinetei în timpul accelerării. Acest lucru va asigura, de asemenea, o durată de viață mai lungă a trotinetei dumneavoastră. Trotineta vă va răsplăti cu mulți ani de ultilizare fără probleme, cu un mecanism de pliere și piulițe sau rulmenți care nu vor scârtâi sau se vor deteriora.

Nu poți învinge legile fizicii. Forța care actionează asupra utilizatorului în momentul accelerării, împinge corpul în spate dând senzația că trotineta “ar pleca” singură de sub picioarele tale. Prin urmare instinctul este de a te agăta de ghidon pentru a împiedica această senzație. Însă, așa cum am mai spus, este cea mai neinspirată reacție posibilă. Imaginați-vă că sunteți într-un autobuz, fără să vă țineți de vreun suport, când autobuzul accelerează bursc. Dacă stăm în piciore în sensul direcției de mers, ne vom dezechilibra și vom cădea. Dacă însă, ne poziționăm lateral față de direcția de mers și ne folosim piciorul pentru a sprijini corpul, vom fi perfect capabili să ne menținem echilibrul chiar și fară sprijin. Același lucru se întâmplă atunci când conduci o trotinetă, cu mențiunea că în acest caz avem un mare avantaj. Noi suntem cei care decid când accelerăm, noi deținem controlul. Accelerația nu ne poate surprinde pentru că noi alegem momentul când accelerăm și ne pregătim pentru el.

1
2
3
4

Poziția corectă a corpului pe trotineta electrică în timpul accelerarii:

Mâinile se așează lejer pe ghidon, fără a trage de tija de direcție înapoi. Degetele nu stâng ghidonul, pentru a putea efectua mici corecții dacă este necesar.

Corpul se înclină în față cât mai mult posibil, chiar înainte de a accelera, pentru a preveni deplasarea centrului de greutate în spate. Această poziție ar trebui menținută pe toată durata fazei de accelerare.

Cea mai mare parte a greutății se va sprijini pe piciorul din spate care susține tot corpul. Trotinetele electrice puternice sunt adesea echipate cu un așa-numit suport pentru picior, poziționat în partea din spate a platformei, care poate fi folosit pentru a sprijini piciorul în timpul deplasării.

Pentru o stabilitate mai bună, poziționați picioarele unul în spatele ceiluilat, cât mai depărtate și în sensul direcției de mers.

Avertizare! Dacă subestimezi puterea trotinetei și accelerezi prea repede sau dacă un obstacol apare brusc în față și trebuie să frânezi, această poziție este foarte periculoasă în timpul frânării bruște, deoarece există riscul ca trotineta să se răstoarne, aruncându-vă în față. În acestă situație, odată cu începerea frânării, schimbați-vă pozitia corpului în modul de frânare!

Frânarea

Frânarea, și în special frânarea puternică, reprezintă una dintre cele mai periculoase situații cu privire la menținerea controlului unei trotinete electrice. Dacă vrei să frânezi eficient sau să testezi limitele unei trotinete, trebuie să “simți“ trotineta, să ai nervi de oțel și o bună cunoaștere a trotinetei. Este recomandat să conduceți preventiv și să nu vă implicați în situații care necesită forță maximă de frânare. Cu toate că multe depind de cât de eficiente sunt frânele trotinetei electrice, principiul de bază ramâne același.

De fiecare dată când frânați puternic, regula este ca utilizatorul să încerce să controleze trotineta. Dacă utilizatorul nu este pregătit, acesta se va sprijini instinctiv pe ghidon, transferând astfel o parte din greutatea lui asupra trotinetei. Acest lucru dăunează trotinetei, deoarece tija de direcție nu a fost proiectată pentru a sprijini corpul și poate duce la situații periculoase. În acest caz, tija de direcție acționează ca o pârghie uriașă reducând presiunea care actionează asupra roții spate. Roata spate nu mai aderă la carosabil, se blochează și nu mai frânează. Chiar dacă roata spate nu se desprinde complet de carosabil, ea va pierde aderența deoarece este bolcată iar trotineta își va pierde traiectoria. În cazuri extreme cand această situație persistă , trotineta se poate răsturna proiectând utilizatorul în față. În cea mai bună situație utilizatorul va ateriza în picioare, însă intr-o situație mai puțin fericită acesta va ateriza pe spate sau în cap. Această situație nu este una ipotetică, ci se bazează pe experiența zecilor de clienți care din cauza reacției lor au căzut în timpul frânării bruște. Din fericire niciunul nu a fost grav rănit iar trotineta a fost reparată, dar asta nu înseamnă că nu este util să înveți să frânezi corect și în siguranță.

Este important să nu împingeți tija de direcție în timpul frânării pentru a evita o altă problemă, ci mai degrabă să mutați centrul de greutate în spate, reducând astfel presiunea exercitată pe ghidon. Astfel crește semnificativ efectul de frânare al roții spate, care va frâna eficient și va permite utilizatorului să mențină stabilitatea și controlul trotinetei sale.

Nu poți învinge legile fizicii. Corpul utilizatorului va fi depășit întotdeauna de trotineta în sine. Adică, utilizatorul va simți trotineta frânând, dar corpul său va continua să fie împins înainte. De aceea, reacția instinctivă este să împingeți în tija de direcție. Însă, așa cum am mai spus, este cea mai neinspirată reacție posibilă. Imaginați-vă că sunteți într-un autobuz, fără să vă țineți de vreun suport, când autobuzul accelerează bursc. Dacă stăm în piciore în direcția de mers, ne vom dezechilibra și vom cădea. Dacă însă, ne poziționăm lateral față de direcția de mers și ne folosim piciorul pentru a sprijini corpul, vom fi perfect capabili să ne menținem echilibrul chiar și fară sprijin. Același lucru se întâmplă atunci când conduci o trotinetă, cu mențiunea că în acest caz avem un mare avantaj, noi suntem cei care decid când accelerăm, noi deținem controlul. Accelerația nu ne poate surprinde pentru că noi alegem momentul când accelerăm și ne pregătim pentru el.

1
2
3
4

Poziția corectă a corpului pe trotinetă în timpul frânarii:

Mâinile se așează lejer pe ghidon fără a-l împinge înainte sau înapoi. Trotineta va rămâne stabilă în momentul frânarii, permițând un control mai bun al direcției și neavând tendința de a ridica roata din spate.

Utilizatorul își va poziționa corpul cât mai în spate posibil, schimbând centrul de greutate și ajutând la transferul greutății către roata spate. Atunci frânarea este mai eficientă și se pune mai puțină presiune pe piciorul din față.

Toata greutatea utilizatorului este transferată pe piciorul din spate, în timp ce talpa piciorului din față este folosită pentru a împinge asupra platformei trotinetei. Picioarele trebuie sa aibă priză bună cu platforma pentru a evita alunecarea și pentru a susține greutatea corpului.

Picioarele sunt mereu poziționate unul în spatele celuilalt (niciodată unul lângă celălalt) deoarece în această poziție corpul are o stabilitate mult mai bună. Picioarele se țin pe cât posibil cât mai depărtate unul de celălalt.

Blocarea roții

Majoritatea trotinetelor electrice nu sunt echipate cu așa numitul ABS ( doar anumite modele), sistem folosit la mașini sau la motocicletele mai noi și care împiedică blocarea roților în timpul frânării. Acest lucru este periculos chiar și în cazul bicicletei care are o stabilitate mai bună și roți mai mari decât trotineta. Blocarea roții în timpul fânării este mult mai periculoasă în cazul trotinetei electrice.

Comportamentul trotinetei în momentul blocării roții

Blocarea roții spate este mai puțin periculoasă. În afara pierderii parțiale a stabilițății direcției spate, când puteți auzi zgomotul cauciucului sau roata spate va glisa puțin spre dreapta sau stânga, de multe ori este posibil să nu observați acest aspect. Însă acest lucru poate duce la reducerea semnificativa a duratei de viață a cauciucului și firește pentru că roata derapeză, nu aveți un control bun al direcției. Ea va fi trasă în continuare de roata față care nu este blocată iar derapajul nu este atât de brusc.

Blocarea roții din față este mult mai periculoasă și acest lucru se observă imediat deoarece trotineta începe să derapeze în stânga sau dreapta. Cea mai puternică manifestare vine cu tendința imediată a trotinetei de a aluneca fie spre stânga, fie spre dreapta. Roata începe să tragă într-o direcție și, în același timp, încearcă să se „întindă” pe drum iar ghidonul încearcă să-ți scape din mâini în jos în sens opus. Parcă trotineta încerca să se întindă imediat și fără compromisuri, fie în stânga, fie în dreapta. Această situație este foarte bine cunoscută motocicliștilor sau șoferilor care conduc mașini fără ABS (de exemplu piloților de curse). De obicei fenomenul este însoțit de un șuierat puternic al cauciucului, însă atunci când călătoriți pe o suprafață umedă, neasfaltată sau înghețată este posibil să nu sesizați acest aspect.

În ambele cazuri, roata blocată nu se va învarti și va continua traiectoria drept. Dacă roata se va bloca în timpul virajului, instabilitatea va fi și mai mare, deoarece roata blocată va rula drept în timp ce roata din față va derapa ducând la căderea imediată. Deși oprirea este posiblilă în derapaj prin blocarea deliberată a roții spate, tehnică des folosită de șoferii cascadori, acest stil de condus nu este recomandat pe drumurile publice sau trotuare. Acest efect este cauzat de faptul că roata blocată pierde tracțiunea necesară și se comportă “ca pe gheață”.

Reacția corectă în timpul frânării cu o roată blocată

Blocarea roții este întotdeauna o situație stresantă, deoarece este asociată cu frânarea puternică care la rândul ei are un motiv bine întemeiat. Soluția nefiind una firească, deoarece se recomandă eliberarea treptată a manetei de frână, oamenii au tendința să facă exact opusul, frâneazâ puternic, deoarece creierul tipă oprește-te, opreste-te. De multe ori, eliberarea manetei de frână chiar și cu un milimetru sau doi, este suficientă pentru a redresa trotineta și a redobândi stabilitatea. Eliberați întotdeauna maneta de frână care a provocat blocarea roții, respectiv dacă roata din spate este blocată nu eliberați maneta de frână față sau invers. Cu toate că în teorie toate aceste lucruri sunt logice și firesc de efectuat, în practică , în situații stresante, cu toții facem aceeași greșeală.

Trebuie să ramânem atenți chiar și după deblocarea roții, deoarece aceasta va începe să se învârtă, va câștiga tracțiune și va încerca sa revină la starea anterioară, ceea ce însemnă că trotineta începe să se miște într-o direcție diferită decât vă așteptați sau ghidonul este poziționat în direcția opusă. Ceea ce se întâmplă este normal, si cu puțină practică vei învăța că tot ceea ce trebuie să faci este să încerci să controlezi trotineta și să continui să frânezi. Întregul proces nu durează mai mult de o secundă două și se face în mod corect și instinctiv deoarece creierul a experimentat deja această situație. Dacă însa roata față nu se deblochează, utilizatorul va sfârși prin a cădea.

Acest lucru se învață, nu există persoană care procedează corect prima dată când i se întâmplă. Cei care nu s-au confruntat încă cu această situație, cel mai probabil nu vor proceda corect și fie vor cădea, fie vor elibera prea mult maneta de frână, riscând astfel să nu frâneze suficient pentru a evita un obstacol.

Prin urmare, este important să exersați o astfel de frânare într-un mediu sigur și controlat, pregătindu-vă astfel pentru o urgentă reală.

Prevenția blocării roții

Instructorii de motociclete compară adesea această situație cu stoarcerea unei lamâi sau portocale. Este o comparație bună care se aplică în toate cazurile de frânare prin apăsarea unei manete și care pot duce la blocarea roții. Prin urmare, acționați maneta de frână ca și cum ați stoarce o lămâie: hotărât însa gradual și nu foarte rapid. În momentul în care simți rezistență, înseamnă că ai blocat roata sau ești pe cale să faci acest lucru. Când trotineta începe să se comporte ca și cum roata este blocată, eliberați maneta de frână câțiva milimetri. Este important să adaptați forța cu care frânati și efectul rezultat, în funcție de suprafață, deoarece riscul ca roata să se blocheze este mult mai mare pe o sufrafață neasfaltată, umedă sau acoperită de gheață, frunze, praf, nisip sau alte impurități. În aceste condiții este necesar un decalaj mai mare și o frânarea mai puțin puternică și intensă.

Recomandări practice

Dacă doriți să fiți un conducător mai bun și să vă îmbunătățiți siguranța, tot ceea ce trebuie sa faceți este să exersați frânarea puternică în condiții de siguranță. Încercați să frânați puternic la viteze mai mici, într-un loc sigur și cu echipament de protecție adecvat. Căutați treptat momentul în care începeți să pierdeți controlul. Aplicați sfaturile menționate mai sus și veți vedea că nu este dificil. În timp, vei începe să faceți acest lucru în mod subconștient. Dacă simțiți că vă sprijiniți pe tija de direcție, știți că nu sunteți în poziția corectă și că transferați prea puțină greutate înapoi și „la piciorul din față”. O suprafață neasfaltată poate face ca roata să se blocheze mai repede. De exemplu, pe un drum cu pietriș puteți bloca roata chiar și la 5-10 km/h. Acest lucru vă permite să vă exersați reacțiile la viteze sigure. Zicala „greu pe terenul de antrenament, ușor pe câmpul de luptă” se aplică și pentru exersarea frânării de urgență. Cu toate acestea, nu uitați să purtați echipament de protecție adecvat, cum ar fi casca, pantofi rezistenți și protecții.

Tipuri de frâne utilizate frecvent și specificul acestora

Fiecare tip de frână vine cu specificul său. Familiarizați-vă cu frânele trotinetei dumneavoastră cât mai curând posibil și, din când în când, încercați frânarea puternică în condiții de siguranță. Veți descoperi cum se comportă trotineta dumneavoastră atunci când trebuie să opriți cât mai repede posibil. Nu uitați, care manetă de frână controlează roata din față și care este folosită pentru a frâna roata din spate. Este foarte important pentru că, în timp ce blocarea roții din spate nu cauzează nicio problemă serioasă și vă puteți opri rapid, blocare roții din față duce de obicei la o cădere. Fiți deosebit de atenți dacă utilizați mai multe tipuri de trotinete. Amintiți-vă întotdeauna ce frâne aveți la dispoziție pe fiecare model.

Frâna electromagnetică (frânarea regenerativă)

Frâna electromagnetică este o tehnologie modernă uimitoare. Extinde autonomia, nu necesită întreținere și poate frâna surprinzător de puternic. Cu toate acestea, curba sa de frânare diferă de o frână mecanică standard. Forța de frânare este distribuită diferit și este adesea mai puțin eficientă la viteze mici. Conform propriilor noastre măsurători, veți opri întotdeauna puțin mai repede cu o frână cu tambur sau cu disc. Prin urmare, asigurați-vă că mențineți o distanță mai mare când utilizați frâna electromagnetică și conduceți cu prudență. Avantajul acestei frâne este că roata se blochează rar și, prin urmare, pericolul de blocare a roții este redus semnificativ. Nu necesită întreținere și oferă întotdeauna forțe de frânare identice, chiar și în cazul frânărilor puternice repetate. Înainte de a coborî panta cu o astfel de trotinetă, asigurați-vă întotdeauna că trotineta este pornită. Verificați acest lucru deoarece trotineta nu va frâna când este oprita. Acest lucru este valabil și pentru o trotinetă cu bateria complet descărcată care nu mai poate fi pornită.

Frânarea prin apăsare cu piciorul

Este folosită în special la modelele ultra-ușoare și exclusiv pe roata din spate. Principiul este același ca și în cazul frânelor folosite la trotinetele mici, non-electrice, unde acționați cu piciorul direct pe aripă care acționează asupra anvelopei și astfel o frânează. Poate suna primitiv, dar funcționează relativ bine. Cu puțină practică, este posibil să blocați roata din spate și să o faceți să derapeze. În acest caz, trotineta va pierde stabilitatea pe laterală și dacă faci asta într-o viraj, partea din spate atrotinetei tinde să depășească partea din față a trotinetei. Această metodă de frânare necesită practică, fiind mai greu de controlat. Frâna de picior este potrivită pentru a asista frâna față în timpul frânării de urgență și pentru a încetini la viteze mici. Eficiența frânării poate fi îmbunătățită prin deplasarea centrului de greutate cât mai în spate posibil. Această metodă de frânare provoacă o uzură mai rapidă a roții din spate, ceea ce înseamnă că trebuie verificată în mod regulat.

Frâna cu tambur

Această metodă de frânare este subestimată de mulți, deoarece frânele cu tambur nu mai sunt folosite la mașinile moderne. Cu toate acestea, există o diferență între frânarea unei mașini de 1300 kg și a unei trotinete de 30 kg. Frânele cu tambur au multe avantaje față de frânele cu disc în situații reale. Cu excepția trotinetelor extrem de puternice, pot fi o alegere mai bună. Principalul avantaj al frânei cu tambur este că necesită mai puțină întreținere și reglare. Spre deosebire de biciclete, trotinetele au frânele pozitionate aproape de sol și, prin urmare, acestea se murdaresc mai des, ceea ce poate avea impact asupra eficienței de frânare. Cu toate acestea, o frână cu tambur este închisă, ceea ce înseamnă că este foarte bine protejată împotriva efectelor mediului extern. Întreaga reglare a frânei constă în strângerea șurubului de reglare de pe maneta de frână, lucru care trebuie făcut doar ocazional. Veți ști că acest șurub trebuie strâns când veți observa că trotineta nu frânează imediat după acționarea manetei de frână și, prin urmare, există o oarecare mișcare a manetei de frână care nu provoacă frânare. Întregul proces de reglare durează aproximativ 10 secunde și nu necesită instrumente. Adică, este potrivită pentru cei care sunt interesați de o trotinetă pe care trebuie doar să se urce și să se deplaseze, fără a fi necesară întreținerea frecventă. O frână protejată și închisă elimină riscul deteriorării acesteia în timpul transportului, la cădere etc. Vă recomandăm să înlocuiți garnitura de frână la un service autorizat. Frâna cu tambur este cea mai bună alegere pentru trotinetele cu viteză maximă de aproximativ 40 km/h și pentru utilizatorii fără ambiții sportive extreme. În utilizare normală, frânează comparabil cu frâna pe disc. Dezavantajul este răcirea mai slabă, motiv pentru care nu este potrivită pentru frânări puternice necesare la viteze mari. Cu cât garniturile de frână cu tambur se încălzesc, cu atât efectul de frânare este mai slab. Eficiența de frânare scade în cazul frânării repetate fără o răcire suficientă. Folosirea unei frâne cu tambur, nu înseamnă că un producător a încearcat să economisească bani. Chiar și mărci de renume încep să folosească frâne cu tambur la modelele pentru oraș, care se bazează pe mulți ani de experiență.

Frâna mecanică (acționată prin cablu) frâna cu disc

Frânele cu disc sunt folosite aproape peste tot în jurul nostru – la mașini, motociclete, precum și la biciclete. Este o metodă de frânare foarte eficientă, care este capabilă să oprească în mod repetat la viteze mari datorită răcirii bune. Discul de frână nu este acoperit de nimic, ceea ce înseamnă că este bine răcit de aer. Versiunea mecanică este o soluție mai ieftină, dar totuși suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Dezavantajul este răspunsul ceva mai lent al cablului în comparație cu transmisia hidraulică a forței de frânare, care este mai eficientă și mai rapidă. Principalul avantaj este prețul mai mic și configurarea mai ușoară - nu este nevoie să verificați lichidul de frână sau să-l scurgeți. Este la fel de ușor de reglat ca frâna cu tambur. Cu toate acestea, trebuie reglată mai des. O problemă obișnuită este un disc de frână deformat, ale cărui versiuni mai ieftine nu sunt concepute pentru utilizarea sportivă sau manevrabilitatea dură a trotinetelor. Deformarea se manifestă prin frânare neuniformă, „tremurare” a roții și a manetei de frână sau prin „șuierat-ul” discului în timpul mersului, chiar și atunci când nu se frânează. Deformarea discului se produce cel mai adesea prin forță mecanică, de exemplu atunci când așezați trotineta pe o parte, și greutatea se sprijină pe disc. Se poate întâmpla, de exemplu, atunci când transportați trotineta în portbagajul unei mașini sau, eventual, când discul lovește un colț al unui perete în timp ce împingeți trotineta. De asemenea, se poate întâmpla atunci când un discul este răcit rapid de la temperatură ridicată, de exemplu atunci când utilizatorul trece printr-o băltoacă. Un motiv frecvent din spatele unui disc deformat este situația în care tilizatorul frânează foarte puternic de mai multe ori consecutiv, ceea ce face ca discul să devină prea fierbinte și apoi să oprească trotineta în timp ce ține apăsată maneta de frână. Plăcuțele de frână exercită presiune asupra părții superioare a discului care se răcește neuniform și se îndoaie. De aceea, este întotdeauna recomandat să răcești discurile mergând lin la aproximativ 20 km/h, fără nicio frânare suplimentară. Acest lucru se aplică nu numai la trotinet, ci și la mașiniși biciclete. În general, frânele cu disc acționate prin cablu sunt echipate cu discuri și plăcuțe de frână mai slabe (mai ieftine) pentru a menține prețul scăzut. Dacă discurile tale se deformează des și ești convins că nu tu ești cel care provoacă acest lucru prin stilului tău de condus sau a modului de manevrăre a trotinetei, înlocuirea discului cu un alt disc produs de alt producător poate ajuta sau, eventual, ar trebui să folosești un disc ceva mai gros.

Frână cu disc hidraulică

Același principiu de mai sus se aplică și în cazul frânei cu disc hidraulic, așa că vom sublina doar diferențele. Principala diferență este că forța de frânare este transmisă de la maneta de frână nu printr-un cablu ci hidraulic printr-un lichid de frână. Acest fluid are o reacție mai rapidă și mai uniformă, deoarece lichidele sunt incompresibile. Din acest motiv, trebuie folosite componente de calitate superioara, ceea ce se va reflecta în mod firesc în preț. Dezavantajul este întreținerea mai dificilă. Orice eventuală scurgere de lichid de frână (ruperea) trebuie monitorizată și, din când în când, lichidul de frână trebuie înlocuit complet ca măsură de prevnție. În timp, fluidul poate absorbi umiditatea, ceea ce îi înrăutățește proprietățile. Un fenomen periculos în cazul frânelor hidraulice îl reprezintă aerul prezent în sistemul de frânare. Se întâmplă atunci când o bula de aer intră în lichid, indiferent cât de mică. Aerul este compresibil și, prin urmare, maneta de frână nu numai că presează plăcuțele de frână pe disc, dar comprimă și orice aer prezent în sistemul de frânare. Se manifestă ca o manetă de frână „moale” care prezintă un efect de frânare semnificativ redus. În acest caz, este necesar să goliți sistemul de frânare în conformitate cu manualul.Acest lucru se face în mod normal prin deschiderea unei supape dedicate care eliberează treptat aerul din sistem în timp ce apăsați în mod repetat maneta de frână. Aerul este întotdeauna găsit în cel mai înalt punct al sistemului, motiv pentru care eliminarea lui este un proces relativ simplu. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur, cea mai sigură opțiune este să vizitați un service și înțelegeți acest proces. La unele modele echipate cu frâne hidraulice, aerul intră în sistemul de frânare atunci când așezați scuterul în poziție verticală, de exemplu în timpul transportului. De aceea este întotdeauna mai bine să transportați aceste modele cu roțile în jos. Aveți grijă la o trotinetă nou-nouță după ce o despachetați. Nu știi cum a fost transportată și sistemul de frânare poate avea aer înăuntru. Prin urmare, verificați întotdeauna produsul înainte de a-l utiliza pentru prima dată și testați frânele, mai ales dacă sunt de tip hidraulic. Aceasta este cea mai eficientă metodă de frânare pentru frânările repetate la viteze mari, deoarece vin cu cel mai prompt răspuns și oferă un control mai precis asupra efectului de frânare. Cu toate acestea, nu toți utilizatorii sunt capabili să o folosească pe deplin.

Frână cu disc hibrid

S-au spus deja destule mai sus despre frânele cu disc. Cu toate acestea, de dragul caracterului complet, trebuie să menționăm că există și frâne hibride. Ele sunt utilizate, de exemplu, pe modelul SXT Ultimate LITE. Acesta este un sistem în care forța de frânare este transmisă mai întâi de la manetele de frână printr-un cablu care se termină în supapa de frână. Această supapă este umplută cu lichid de frână, datorită căruia forța se transmite hidraulic plăcuțelor de frână. Poate suna ciudat, dar cu siguranță nu este o idee rea. Elimină unele dintre problemele asociate cu prezența aerului în sistemul de frânare de care suferă multe modele, deoarece aici sistemul hidraulic este mult mai scurt și mai bine etanșat. Acest sistem combină avantajele ambelor sisteme minimizând în același timp anumite dezavantaje. Cu toate acestea, cea mai eficientă metodă de frânare pentru frânarea repetată de la viteze mari rămâne sistemul hidraulic pur, deoarece are cel mai bun răspuns și oferă un control mai precis al efectului de frânare.

Frâne combinate

Frânele combinate sunt cele care combină mai multe frâne pe o singură roată. Cu toate acestea, nu folosesc metoda hibridă cablu/hidraulic, menționată mai sus. De obicei, aceasta combina frânarea electromagnetică (regenerativă) cu frânarea mecanică. Principalul avantaj este reducerea rupereri și uzurii frânei mecanice, deoarece o oarecare decelerare este asigurată de motor iar frânele mecanice doar completează frânarea.Dezavantajul este dat de controlul mai slab în momentul frânării, deoarece utilizatorii nu au control separat asupra fiecărei frâne. Aceștia controlează doar partea mecanică iar controler-ul este cel care decide utilizarea frânei regenerative/electromagnetice. Forța de frânare poate fi reglată parțial la aceste modele folosind meniul de afișare al trotinetei. Aceasta este o soluție bună pentru trotinetele concepute pentru transportul pe distanțe lungi fără ambiții sportive. Drept urmare, trotineta petrece mai puțin timp într-un service și poate fi utilizată mai mult timp fără întreținere.

V-Brakes

Sunt folosite, de exemplu, la modelul Quick 3 produs de Inokim, deși sunt mai cunoscute ca fiind folosite la bicicletele de clasa medie. Acest sistem folosește cablu pentru a transmite puterea de la o maneta de frână și se reglează în mod similar cu o frână cu disc mecanică. Cu toate acestea, nu apasă plăcuțele de frână pe disc, ci le apasă direct pe roată. Acest lucru vă oferă control vizual asupra discului de frână si cât de mult material rămâne disponibil. Principalul dezavantaj al acestor frâne este aspectul, deoarece sunt relativ mari - nu există suficient loc pentru ele în cazul roților mici. De aceea sunt mai potrivite pentru roțile mai mari. Din cauza aspectului lor, acestea sunt rareori folosite pe trotinete și au fost înlocuite cu frâne cu tambur sau disc.

O singură frână

Există multe trotinete ușoare și ieftine care au o singură frână pe roata din spate sau din față. De exemplu, modelul ZERO 8 are doar frână pe roata din spate, fără frână pe roata din față. Această soluție ajută la reducerea prețului și greutății trotinetei, însă este cea mai puțin sigură opțiune.Nu există redundanță la frânare și distanța de frânare este de obicei mai mare în comparație cu modelele cu frâne pe ambele roți. Dacă aveți o trotinetă cu o singură frână, este important să anticipați și, de asemenea, să mențineți un spațiu suficient în cazul oricărei situații neprevăzute. Cu aceste modele, vă recomandăm ca întotdeauna să mergeți mai încet și mai atent. Vitezele de peste 20 km/h ar trebui folosite numai cu o vizibilitate excelentă în jurul tău, de exemplu pe o pistă lungă de biciclete unde nu există pericolul ca cineva să îți traverseze brusc calea.


Întoarcerile

Schimbarea direcției și ocolirea unei curbe cu o trotinetă electrică ambele depind de viteză. Aproape că nu există nicio problemă în a face o întoarcere atunci când mergeți încet, într-o zonă pietonală. Doar rotiți ghidonul în direcția virajului și trotineta își schimbă ascultătoare direcția după cum este necesar. Cu toate acestea, situația se schimbă rapid atunci când viteza crește, deoarece efectul giroscopic al roților care se învârt, forța centrifugă și inerția trotinetei intră toate în ecuație.

Există două moduri de a face o întoarcere pe o trotinetă în timp ce mergeți. Prin rotirea roții din față folosind ghidonul și, la viteze mai mari, prin aplecarea trunchiului similar cu ceea ce fac piloții pe motociclete. Cu cât călătoriți mai repede în jurul curbei, cu atât trebuie să vă aplecați mai mult. Nu poți păcăli legile fizicii. Forța centrifugă, precum și inerția, vor acționa asupra corpului tău. Dacă nu reușiți să vă aplecați trunchiul și încercați să virați la stânga (de exemplu), forța centrifugă va începe să vă tragă la dreapta (din curbă) și va fi foarte dificil să rămâneți în picioare pe trotinetă. Aplecându-vă spre curbă, sunteți capabil să neutralizați forța centrifugă și să efectuați virajul în siguranță.

Înclinarea poate părea un lucru nefiresc la început. Cu toate acestea, reprezintă o modalitate mai sigură de a lua un viraj. Înclinarea contracarează forța centrifugă care acționează atât asupra trotinetei, cât și asupra utilizatorului, ajutând la împingerea roții în jos. Când ocoliți rapid un colț, este necesar să înclinați trotineta în unghiuri similare cu unghiurile folosite de motocicliști. Cu toate acestea, este importantă o regulă a face un viraj cu o viteză mai mică este întotdeauna cea mai sigură opțiune.

Poziție când faceți un viraj

1
2
3
4

Utilizatorul și trotineta ar trebui să se încline în același unghi. Utilizatorii experimentați se pot înclina chiar mai mult decât trotineta în sine, permițându-i să se încline la un unghi mai mic. Acestă metodă este folosită în condusul sportiv. Cu toate acestea, unghiul de înclinare recomandat pentru începători este identic cu unghiul de înclinare al trotinetei. În schimb, dacă unghiul de înclinare al trotinetei este mai mare decât cel al utilizatorului, această situație este periculoasă, deoarece crește riscul de alunecare a roților.

Mâinile se sprijină liber pe ghidon, iar pilotul nu se sprijină și nu trage de ghidon.

Picioarele utilizatorului sunt poziționate unul în spatele celuilalt, nu unul lângă celălalt. Această poziție îmbunătățește stabilitatea atunci când este necesară frânarea. Nu este necesar să aveți picioarele unul lângă celălalt, deoarece forța centrifugă este echilibrată prin aplecare.

Roata este îndreptată înainte iar unghiul său rămâne același, în timp ce faceți o întoarcere.

Frânare și accelerare

Frânarea și accelerarea în timpul virajului sunt periculoase, deoarece în acest caz mai multe forțe care acționează în alte direcții decât direcția de mers se unesc cu forța centrifugă. Chiar și o atingere ușoară a manetei de frână în timpul virajului face ca trotineta să încerce să-și schimbe unghiul de înclinare și să continue să meargă drept – în afara curbei. De aceea, este cel mai bine, în special pentru utilizatorii începători, să evite frânarea sau accelerarea în timp ce fac un viraj. Dacă trebuie să începeți să frânați într-o curbă, fiți pregătiti ca trotineta să aplice mai multă presiune pentru a continua direct din curbă. Va fi necesar să o forțați să continue de-a lungul curbei selectate - adică va trebui să creșteți ușor unghiul de înclinare către curbă. Când opriți frânarea, va fi necesar să reduceți ușor unghiul de înclinare. Dacă reușiți să blocați roata din față în timpul virajului, probabil că rezultatul va fi o cădere imediată cauzată de un derapaj la subvirare. Prin urmare, este necesar să mânuiți frânele cu mare atenție și, în mod ideal, să nu frânați deloc în viraj. Blocarea roții din spate într-o curbă face ca roata din spate să încerce imediat să părăsească curba și să continue drept (deraparea supravirării), ceea ce se manifestă prin senzația că roata din spate încearcă să o depășească pe cea din față. Tot ce trebuie să faceți este să eliberați frâna din spate pentru ca trotineta să revină la normal și să continue virajul. Prin urmare, regula generală este că în timp ce faci un viraj, este mai sigur să frânezi folosind frâna din spate decât cea din față, deși cea mai sigură opțiune este să faci virajul la o viteză, la care să vă asigurați că nu va fi necesar să frânați. Dacă reușiți să rezolvați situația de derapare în timpul virajului prin eliberarea frânei care a provocat derapajul, mai trebuie să țineți cont de faptul că în momentul în care roata dumneavoastră își recapătă tracțiunea, va încerca să vă arunce în direcția opusă – așa-numita lovitură – care poate provoca derapaje secundare în sens opus. Cu toate acestea, această lovitură este mai slabă și durează o perioadă mai scurtă, deci este mai ușor de controlat.

Starea drumului în viraje

Starea drumului este mult mai importantă atunci când vine vorba de viraje sigure decât atunci când mergeți drept. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele trebuie să contracareze forța centrifugă sub formă de frecare cu suprafața drumului. De îndată ce această frecare devine insuficientă pentru compensarea forțelor care acționează asupra direcția în afara curbei, roțile încep să derapeze și are loc o cădere. De aceea, pe un drum umed poți să mergi drept la fel de repede ca pe un drum uscat și nu ți se întâmplă nimic. Totuși, dacă începi să faci un viraj, pe care îl poți face fără probleme doar aplecându-te atunci când drumul este uscat, în cazul unei suprafețe umede este posibil ca anvelopele să nu aibă suficientă aderență și trotineta să cadă în lateral cu ghidonul îndreptat spre viraj. Desigur, în acest caz veți cădea și dumneavoastră. Este foarte dificil de estimat limita exactă a ceea ce anvelopele sunt capabile să suporte deoarece această limită variază în funcție de fiecare trotinetă și utilizator. În condiții proaste de drum (umiditate, asfalt înghețat, praf/pietriș etc.), cel mai bine este să faceți viraje cu viteză mai mică. Dacă există denivelări, gropi etc. în interiorul unei curbe, singura variantă recomandată este, din nou, o viteză mai mică. Orice gropi sau denivelări pot face ca roata din față să fie aruncată și să înceapă să oscileze sau, eventual, să piardă complet aderența. Aceste recomandări se aplică și pentru mersul drept, deoarece nu știți niciodată când va trebui să evitați un obstacol neașteptat.

Contra direcție

Poate suna ilogic la început, dar cel mai rapid mod de a face un viraj mai brusc pe o trotinetă în mișcare este să rotiți mai întâi ghidonul ușor în direcția opusă traseului dorit și apoi să-l readuceți în poziția dreaptă. Această tehnică este bine cunoscută motocicliștilor.După ce se exersează puțin, toată lumea preferă această metoda. Acest lucru se datorează faptului că rotirea ghidonului pentru scurt timp înclină trotineta lin în direcția opusă direcției ghidonului. Ca urmare, trotineta începe să se rotească în direcția opusă impulsului inițial. Tot ce trebuie să faceți, este să îndreptați ghidonul și trotineta va începe să vireze în direcția dorită. Acesta este un lucru bun, deoarece trotineta începe să se încline de la sine și tot ce aveți de făcut este să faceți corpul să copieze unghiul de înclinare. Aceasta este o tehnică avansată de condus și vă recomandăm cu siguranță să o testați doar dacă aveți suficient spațiu în jurul vostru și purtați echipament de siguranță. Acest efect nu se va manifesta la viteze mici, caz în care trotineta va începe să ruleze în direcția în care este îndreptat ghidonul. Cu toate acestea, cu cât mergi mai repede, cu atât efectul este mai puternic. Prin urmare, este nevoie de practică și de obișnuință pentru a putea estima cât de puternic trebuie sa fie impulsul și la ce viteză.

Utilizatorul întoarce ghidonul ușor spre stânga.

Trotineta se înclină spre dreapta.

Utilizatorul readuce tija de direcție în poziția neutră, adică roata este din nou dreaptă.

Forța centrifugă contracarează forța gravitațională.

  • Fizica din spatele înclinării

    De ce înclinarea unei trotinete nu face ca aceasta să cadă, ci mai degrabă începe să întoarcă?

    Dacă trotineta ar stă nemișcată – ar cădea pur și simplu când se înclină, deoarece singura forță semnificativă care acționează asupra ei ar fi gravitația, iar centrul de greutate al trotinetei ar fi în afara bazei sale. Totuși, deoarece trotineta se mișcă cu o viteză considerabilă, această viteză acționează astfel încât trotineta să stea pe poziție (mulțumită efectului giroscopic al roților rotative) și să se întoarcă atunci când se înclină (mulțumită efectului de precesiune giroscopică), iar această înclinare egalizează forța centrifugă. Dacă iei o roată și începi să o învârți, din cauza efectului giroscopic, roata începe să se încline spre o curbă imaginară. Și invers, dacă încercați să înclinați o roată care se învârte spre curba imaginară, datorită aceluiași efect va începe să se întoarcă spre interior.


    Deci, de ce toate vehiculele cu două roți trebuie să se încline în timpul unei curbe?

    Este vorba despre menținerea echilibrului împotriva forței centrifuge. Această forță acționează întotdeauna înspre curbă, iar trotineta și utilizatorul compensează această forță aplecându-se în direcția opusă. Echilibrul dintre forța gravitațională și forța centrifugă asigură apoi stabilitate iar utilizatorul nu cade în ciuda aplecării (dacă utilizatorul s-ar apleca astfel, fără să fie în miscare, ar cădea la pământ). Mai multe informații despre aceste fenomene fizice pot fi găsite pe pagina Wikipedia . Detaliile efectului giroscopic sunt detaliate pe acesata pagină. Din punctul de vedere al utilizatorului, este esențial să accepți că dacă vrei să faci un viraj la o viteză mai mare, va trebui să te înclini corespunzător, iar dacă te înclini mai puțin decât este necesar, trotineta va trebui să se încline mai mult, și nu este o metodă sigură de a lua o curbă.


Off-road și condiții de drum dificile

Circulația pe teren și în condiții de drum mai dificile poate fi o provocare chiar și pentru utilizatorii experimentați. De aceea, am notat câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți siguranța și, în cele din urmă, plăcerea de a conduce.

Suprafață umedă sau uscată

Majoritatea trotinetelor nu au oficial nicio rezistență la apă, nici măcar împotriva apei curgătoare. Manualele de utilizare specifică clar să nu circuli în astfel de condiții. Nu numai pentru propria ta siguranță, ci și din cauza faptului că daunele cauzate de apă nu sunt acoperite de garanție iar componentele electronice noi sau bateriile sunt destul de scumpe. Prin urmare, nu călătoriți pe o suprafață umedă. În Slovacia, modelul ALADIN oferit de Institutul Hidrometeorologic Slovac (SHMÚ) este o sursă foarte bună de prognoze meteo pe termen scurt. În Cehia, puteți încerca modelul ALADIN furnizat de HMI ceh. Serverul koponyeg.hu este disponibil în Ungaria. În general, serverul Yr.no (un site web al Institutului Meteorologic Norvegian) oferă prognoze destul de precise pentru CZ, SK, HU și UA. Dacă asfaltul este deja ud dimineața sau dacă prognoza sugerează că va ploua într-o anumită zi, cel mai sigur pentru tine și trotineta ta este să alegi alt mod de transport.

În cazul unei prognoze proaste și plouă pe parcursul zilei, cel mai bun lucru este să te adăpostești sub acoperiș, să aștepți, să chemi un taxi sau să te plimbi până la cea mai apropiată stație și să folosești transportul public. Nu are de ce să-ți fie rușine. Este vorba despre siguranța dumneavoastră personală și longevitatea scuterului dumneavoastră.
Avertizare!

Dacă decideți să ignorați informațiile de mai sus, riscați să încălcați condițiile de garanție și să vă puneți în pericol propria siguranță. Dacă, în ciuda tuturor celor de mai sus, pur și simplu trebuie să utilizați trotineta, vă recomandăm să încetiniți semnificativ.

Trotineta va frâna prost și, în special, va vira mult mai rău decât de obicei. O curbă pe care obișnuiți să o luați cu 30 km/h va necesita încetinirea în timpul ploii până la maximum 10 km/h ca și în cazul oricărui amestec de apa cu praf sau frunze cazute care face drumul foarte alunecos. Nu mai vorbim de uleiul de motor, care plutește pe suprafața asfaltului din cauza apei. Pe lângă faptul că mergeți încet, nu uitați să aprindeți luminile, atât din față, cât și din spate, deoarece alți participanți la trafic se confruntă cu vizibilitate slabă și este posibil să nu vă observe, nici măcar în timpul zilei. Dacă decideți să continuați mersul, opriți-vă pentru un moment și asigurați-vă că conectorul de încărcare al trotinetei este închis corect, același lucru fiind valabil și pentru conectorul USB de pe afișaj, dacă există. Apa pătrunde adesea în componentele electronice, deoarece utilizatorii nu reușesc să închidă corect acești conectori după încărcare.

Unele trotinete pot rula prin apă. Cu toate acestea, aproape niciunul model nu poate "supraviețui" imersiei sau unui curent puternic de apă. Prin urmare, trebuie să fiți conștienți de faptul că trotineta dumneavoastră (cu unele excepții) nu este potrivită pentru a circula pe ploaie sau pe un drum umed. Riscați deteriorarea permanentă a componentelor electronice care ar putea să nu apară imediat după o călătorie lungă în ploaie. După cum se întâmplă adesea, apa pătrunde în componentele electronice într-o cantitate mică, ceea ce crește umiditatea și inițiază procesul de oxidare. Pot dura săptămâni până se manifestă ca o defecțiune a trotinetei. Cel mai periculos este să călăriți prin bălți, deoarece atunci când călătoriți cu viteză, de multe ori nu puteți vedea cât de adânci sunt aceste bălți și, de asemenea, ce se află pe fundul lor. Ar putea fi acolo o gaură adâncă sau frunze blocate care pot provoaca un derapaj. Când treci printr-o băltoacă, nu mai vorbim de apă curgătoare ci mai degrabă de apă aruncată cu presiune care poate pătrunde cu ușurință în trotinetă prin garnituri și, în același timp, aceasta implică imersiune, pentru care chiar și trotinetele cu rezistență sporită la apă nu sunt certificate. Prin urmare, regula este că mersul printr-o băltoacă cu toate trotinetele electrice este o idee foarte proastă. Mersul în ploaie sau imediat după ce a încetat să plouă este o idee foarte proastă din punct de vedere atât al siguranței la condus ci și din punct de vedere al fiabilității pe termen lung și al condițiilor de garanție pentru majoritatea trotinetelor. Prin urmare, este, în general, o recomandare bună să evitați circulația pe un drum umed și, acolo unde nu este posibil, să mergeți mult mai încet și evitând întotdeauna orice bălți. Nu trebuie să uităm nici faptul că majoritatea trotinetelor nu au nici apăratori funcționale, adică mai târziu vei găsi pe spate murdărie prezentă pe drum.

După ce ați mers accidental pe o suprafață umedă, este important să verificați toți conectorii și să lăsați trotineta să se usuce. În niciun caz nu conectați trotineta la un încărcător înainte de a fi complet uscată.

Dacă observați ceva neobișnuit care se întâmplă cu trotineta după ce ați condus în ploaie sau pe o suprafață umedă sau dacă auziți vreun bâzâit neobișnuit sau alte zgomote ciudate, opriți-o imediat și duceți-o la un service. Dacă apa a pătruns la circuitele electronice, poate duce la un scurtcircuit periculos, incendiu sau deteriorarea sistemului de frânare electromagnetică. Se recomandă prudență și în cazul trotinetelor certificate pentru utilizarea prin apă, deoarece etanșările pot fi deteriorate de vibrațiile pe termen lung, efectele aerului, sării drumului etc. Mai mult, nu putem vorbi de apă curgătoare când trecem printr-o băltoacă cu viteză mare, deoarece apa aruncată de roată este sub o presiune semnificativ mai mare decât atunci când plouă.

Pentru a vedea consecințele reale ale pătrunderii umidității în trotinetă, verificați secțiunea despre încărcare și baterii, mai exact secțiunea efectele umezelii.

Condusul pe suprafață neasfaltată

Dacă aveți o trotinetă care a fost proiectată astfel, vă puteți bucura în siguranță de mersul pe suprafețe neasfaltate, cum ar fi drumuri de câmp, iarbă, drumuri forestiere și altele asemenea. Deosebit de potrivite pentru aceste suprafețe sunt trotinetele echipate cu suspensie, anvelope adecvate (există anvelope de drum, semi-off-road și off-road), putere suficientă și dimensiuni ale roților de 10 inci sau mai mult. Călătoria off-road este foarte amuzantă, deoarece poți să descoperi ma ușor atât limitele utilizatorului, cât și ale trotinetei. Dacă aveți o trotinetă potrivita, acesta este un mod fantastic de a petrece timp cu prietenii.

Principiul de bază al călătoriei pe suprafețe neasfaltate este să lăsați trotineta să-și aleagă propriul traseu. Dacă prindeți ghidonul cu forță și transferați greutatea asupra acestuia, veți înrăutăți stabilitatea și veți cădea mai ușor. Nu împingeți ghidonul, doar țineți-l ușor și lăsați-l să „daneze” în mâini. Dacă observați că vă agățați sau sprijiniți de tija de direcție în timp ce prindeți cu forță ghidonul, încercați să încetiniți și să vă relaxați puțin. Veți vedea că dacă oferi trotinetei mai multă libertate, aceasta va alege o cale mai stabilă. Echipamentul de siguranță de calitate, cum ar fi o cască, pantofi rezistenti și dispozitive de protecție, ar trebui să fie utilizate în permanență. Când mergi pe un teren accidentat, este indicat să nu mergi singur, ci să ai un prieten cu tine. Dacă cazi sau îți strici cumva trotineta, prietenul tău te va ajuta. Nu va trebui să te întorci singur din pădure în timp ce împingi trotineta, uneori pe o distanță de 20 km. Ca să nu mai vorbim de primul ajutor necesar după cădere.

Dacă suprafața este foarte moale, transferați mai multă greutate spre spate și ușurați puțin roata din față. Acest lucru va facilita plimbarea mai lină printr-un loc dificil, mai ales dacă aveți o trotinetă cu două motoare sau tracțiune spate. Poate părea puțin intuitiv, dar prin deplasarea centrului de greutate mai în spate, roata din față încetează să se scufunde adânc în pământ și câștigă tracțiune și stabilitate.

Când coborâți un deal abrupt, este mai bine să mutați cât mai multă greutate posibil spre spatele trotinetei, la fel ca atunci când frânați puternic. În cazul în care frâna din spate este suficientă pentru frânarea pe deal, utilizarea acesteia este mult mai sigură decât atunci când se folosește simultan frâna față. Orice derapare nu va duce la cădere. Dacă trotineta începe să câștige viteză în timp ce folosiți doar frâna spate, pentru o frânare eficientă, recomandăm să utilizați și frâna față. Dacă roata începe să derapeze și trotineta continuă să accelereze, cel mai bine este să sari pur și simplu de pe trotinetă și să nu așteptați până când viteza crește. Mai bine acum decât atunci când călătoriți cu 20 km/h mai repede.

Când urcăm un deal abrupt, este necesar să mutați cât mai multă greutate posibil spre partea din față a trotinetei, la fel ca atunci când accelerați puternic. Fii pregătit ca roata să se oprească din mișcare și să înceapă să alunece, trotineta neputând urca în vârful dealului. În acest caz, cel mai bine este să eliberați maneta de accelerație, să săriți de pe trotinetă, să țineți trotineta de ghidon, să o întoarceți încet și apoi să coborâți dealul. Înainte de a sări de pe trotinetă, este deosebit de important să eliberați maneta de accelerație dacă trotineta are roata din spate (sau toate roțile antrenate) pentru a preveni ca trotineta să scape din mâini sau să fii tras după ea.

Uneori, este pur și simplu necesar să perseverezi și chiar dacă trotineta "dansează" puțin sub picioare, pe un teren dificil, doar apasă puțin mai mult accelerația. Apasând accelerația, trotineta se stabilizează și reușești să treci cu succes printr-un anumit loc. Cu toate acestea, nu este nevoie să mergem la extreme. Este întotdeauna mai bine să nu treceți printr-un anumit loc decât sădeteriorați trotineta sau să vă răniți.
Pe suprafețele neasfaltate, uneori, poate fi o idee bună să scădeți presiunea în anvelope, deoarece astfel obțineți o zonă de contact mai mare între suprafață și anvelopă. Faceți acest lucru numai pe o suprafață liberă, la viteze mai mici și pentru a evita riscul perforării anvelopei, reduceți presiunea doar cu o fracțiune. Când suprafața drumului devine din nou dur, asigurați-vă că umflați anvelopa, de exemplu folosind un compresor mic echipat cu baterie proprie.

Cu toate acestea, nu este niciodată nevoie să împingeți trotineta prea tare. Rețineți că o trotinetă nu este o motocicletă de teren (o bicicletă de motocross) și nu a fost proiectată pentru manevrabilitate pe teren accidentat. De exemplu, dacă deteriorați orice braț basculant, rulment sau suspensie sărind cu rotineta, acesta nu va fi acceptat în garanție și va trebui să plătiți pentru reparație. Producătorul știe exact capacitatea de rezistență a componentelor individuale și, în funcție de tipul de deteriorare, va ști imediat dacă un amortizor a lovit prea puternic sau ce forță a acționat asupra brațului oscilant.

Condusul în întuneric și ceață

Încă nu am văzut o trotinetă cu lumini standard suficiente pentru o călătorie rapidă și lungă în condiții de iluminare slabă. Majoritatea luminilor „instalate din fabrică” au fost concepute mai degrabă pentru a vă face vizibil pentru ceilalți participanți la trafic decât pentru a vă permite să vedeți bine la viteze mai mari în întuneric. Prin urmare, recomandăm să nu vă bazați doar pe luminile standard. Dacă intenționați să faceți călătorii lungi în întuneric, investiți în lumini suplimentare de înaltă calitate, cu sursă de alimentare independentă. Și dacă ești cu adevărat serios, investește în două astfel de sisteme de iluminat. Independența luminilor suplimentare vine ca o îmbunătățire majoră a siguranței atunci când mergeți pe timpul nopții. De obicei există suficient spațiu pe ghidon. Și chiar dacă nu, nu uitați că tija de direcție în sine poate servi ca loc perfect pentru atașarea accesoriilor. O cască cu lumină încorporată sau eventual semnalizatoare reprezintă un excelent echipament suplimentar, precum și luminile intermitente pentru spate folosite de bicicliști care pot fi atașate la haine sau la rucsac.

Dacă mergeți pe ceață, vă rugăm să citiți și secțiunea despre mersul pe o suprafață umedă, deoarece suprafața va fi cu siguranță mai umedă decât de obicei.

Condusul cu o încărcătură

Fie că este vorba despre alimente achiziționate de dvs., un caiet sau un sac de nisip pe care l-ați cumpărat dintr-un magazin care vinde materiale de construcție, orice greutate distribuită prost vă va afecta cu siguranță călătoria. Cea mai proastă soluție este să atârnați orice coșuri sau genți pe ghidon. Sigur, pot face față unei mici achiziții de câteva kilograme, dar stabilitatea va fi grav afectată din cauza inerției sale. De exemplu, dacă virați la stânga, conținutul coșului, sau punga întreagă, va începe să tragă spre dreapta din cauza inerției. Acest lucru poate duce la oscilația roții din față. Acest lucru nu este nici plăcut, nici sigur, deoarece nu aveți control asupra centrului de greutate care se schimbă constant dintr-o parte în alta. Prin urmare, orice încărcătură trebuie pusă într-un rucsac pe care îl porți în spate. Este mai stabil acolo, nu se mișcă dintr-o parte în alta în timp ce faci o întoarcere și îl controlezi împreună cu poziția corpului tău. De asemenea, aveți grijă să nu depășiți greutatea maximă admisă a trotinetei atunci când transportați încărcătura, deoarece în acest caz rulmenții, amortizoarele și alte componente suferă extrem de mult. În cazul gropilor mari sau denivelărilor de pe drum, unele părți ale trotinetei se pot crăpa sau chiar se pot rupe.

Temperaturi scazute

Temperaturile scăzute nu constituie un motiv pentru a nu conduce o trotinetă electrică, cu condiția ca afară să fie uscat. Mulți oameni se plimbă cu trotinetele pe tot parcursul anului și așa ar trebui să fie. Trebuie să te îmbraci corespunzător, și să purtați niște mănuși groase, deoarece degetele amorțite nu au aceeași forță și precizie pentru a acționa frânele. O cască are prioritate față de o șapcă. Deci, dacă nu o poți purta sub cască, ar trebui să cumperi mai degrabă o cască izolată decât să călătorești fără nicio cască. Rețineți că, deși temperaturile scăzute nu deteriorează bateriile Li-Ion, acestea încetinesc anumite procese din interiorul lor și nu este posibil să le utilizați la întreaga capacitate.. Prin urmare, dacă vă lăsați trotineta afară în frig, aceasta nu vă va oferi autonomia obișnuită. În condiții de iarna aspră, acest interval poate fi cu 30-40% mai scurt decât vara. Această capacitate mai mică ar trebui să fie luată în considerare pentru a nu ajunge undeva la jumătatea călătoriei cu bateria complet descărcată.

De asemenea, rețineți că nu aveți anvelope de iarnă ca mașinile. Deci, este probabil ca materialul anvelopei să fie mult mai rigid decât vara. Acest lucru duce la distanțe de frânare mai mari și o aderență mai slabă la viraj. Prin urmare, ar trebui să călătoriți puțin mai încet. De asemenea, vă recomand să citiți secțiunea despre condus pe o suprafață umedă și în ploaie. Acest lucru este valabil și iarna – atunci când este umed și frig, cel mai bine este să nu conduceți, și asta din mai multe motive. Desigur, trotineta nu va frâna deloc atunci când mergeți pe gheață și, dacă încercați să faceți o întoarcere, de obicei veți cădea. Dacă din greșeală te trezești mergând pe o suprafață înghețată în timpul iernii (de exemplu, pe o băltoacă înghețată), singurul lucru pe care îl poți face pentru a evita căderea este să continui în direcția în care ai intrat pe suprafața înghețată. Nici frânarea nu vă va ajuta și cu siguranță nu ar trebui să încercați să schimbați direcția de mers.

Tehnici și strategii

Anticiparea și condusul defensiv

Condusul defensiv înseamnă condusul care folosește tehnici și strategii minimizând orice risc și ajută la evitarea accidentelor, în primul rând datorită anticipării situațiilor periculoase. Înseamnă să conduci într-un mod care să-ți protejeze viața, timpul și banii, indiferent de ceea ce se întâmplă în apropiere sau de modul în care se comportă alți oameni. Un astfel de condus necesită mai mult decât cunoașterea regulilor de circulație și a tehnicilor adecvate de conducere. Scopul este ca utilizatorul să anticipeze situațiile periculoase cauzate nu doar de ceea ce se întâmplă în apropiere, ci și de greșelile altor șoferi, utilizatori sau pietoni. Ca și cum ai merge cu anticiparea că toți acești oameni vor greși cu siguranță.

Principiile principale ale acestei tehnici sunt:

  • Verifică-ți viteza.
  • Privește cât mai mult în față și așteaptă-te la neașteptat.
  • Fiți atenți și concentrați, nu vă lăsați atenția distrasă.
  • Fii pregătit pentru tot felul de acțiuni și reacții ale altor șoferi, utilizatori sau pietoni.
  • Nu te aștepta ca alții să facă ceea ce ai face tu în locul lor.
  • Monitorizați și respectați ceilalți utilizatori, șoferi și pietoni.
  • Păstrați distanța de siguranță.
  • Adaptați-vă tehnica de mers la condițiile meteorologice și la calitatea suprafeței drumului.
  • Reglați-vă viteza înainte de a lua un viraj, astfel încât să nu fie necesară frânarea în viraj.
Condudul defensiv

Tot ce ai nevoie pentru a conduce în siguranță este în propriul tău cap .

Dacă acordați atenție și sunteți, de asemenea, conștienți de mediul înconjurător, veți începe să anticipați mai bine și să încetiniți chiar înainte de a fi nevoie să vă opriți complet. Nu conduceți niciodată trotineta cu un pasager. Trotineta electrică este foarte sensibilă la menținerea echilibrului și nu aveți control asupra pasagerului dvs. Trotinetele nu au fost construite pentru asta și chiar și cea mai mică greșeală (nu trebuie să fie greșeala ta) poate provoca un accident grav. Ai nevoie de ambele mâini pentru a conduce o trotinetă! Nu încercați să conduceți cu o singură mână (de exemplu, acceptând un apel telefonic), deoarece dacă roata din față începe să oscileze, nu veți putea opri în timp ce încercați să prindeți ghidonul asimetric (autorul acestui ghid vorbește despre experiența sa personală ).

Condu cu empatie și înțelegere față de ceilalți din jurul tău. Drumul nu este doar al tău, așa că împărtășește-l cu ceilalți. Este întotdeauna mai bine să conduceți puțin mai încet decât puțin mai repede. Cei cărora le este frică de trotinete electrice vă vor mulțumi pentru asta. Prin urmare, condu cu înțelepciune și responsabilitate. Adrenalina nu aparține drumurilor sau trotuarelor. Cel mai important este să te întorci mereu acasă în siguranță, fără a răni sau a pune în pericol pe altcineva. Mergeți întotdeauna cu o viteză care vă permite să vă opriți la o distanță vizibilă pentru dvs.

Nu călătoriți când vă aflați sub influența alcoolului. Este foarte tentant să bei o bere cu prietenii și să iei trotineta în loc de taxi, dar la fel ca atunci când conduci o mașină, alcoolul îți înrăutățește percepția și timpul de reacție atunci când mergi cu trotineta.
Comportament la volan

În general, caracterul unei persoane se manifestă prin modul în care acea persoană se comportă la volan sau în spatele ghidonului trotinetei. De aceea se poate vedea de la distanță care cum este, doar văzând cum conduce o anumită persoană. Ce fel de persoană ești?

Condusul printre oameni

Dacă o trotinetă electrică se deplasează pe trotuar sau printre oameni, aceasta nu trebuie să depășească viteza de mers și nu ar trebui să reprezinte o amenințare pentru nimeni. Pietonii se bucură întotdeauna de prioritate. Au dreptul la trotuar. În acest caz, tu ești cel care intruzi. Trebuie să recunoști asta. Amintiți-vă bine și respectați dreptul pietonilor de a folosi trotuarul după bunul plac. Utilizatorii care depășesc sau depășesc pietonii în imediata apropiere nu sunt doar aroganți și nemiloși, dar își pun vița în pericol, împrejurimile, inclusiv viitorul trotinetei electrice. Nu vrem astfel de utilizatori în rândul nostru, ei nu ar trebui să conducăo trotinetă electrică sau să stea în spatele volanului! Ți-ar plăcea ca cineva să-o sperie de moarte pe bunica ta, care merge încet cu sacoșele de cumpărături în mână, printr-un condus atât de nesăbuit? Trebuie să realizezi că trotinetele electrice sunt complet silențioase, chiar mai silențioase decât patinele sau bicicletele, iar pietonii nu au niciun motiv să se obișnuiască cu trotinetele care circulă la fel de repede ca mașinile, dar pe trotuare pentru pietoni. Pietonii au dreptul deplin și au dreptul să nu acorde atenție împrejurimilor, pot să se uite la smartphone-urile lor, să meargă fără atenție, cu căștile puse sau să-și schimbe brusc direcția de mers ori de câte ori își amintesc că și-au uitat portofelul acasă. Amintiți-vă că cuvântul trotuar este destinat pentru mersul pietonilor și nu pentru a merge cu bicicleta sau trotineta electrică.

Legea este clară în această chestiune – trotinetele electrice nu au de ce să circule pe trotuare dacă circulă mai repede decât în ​​ritm de pieton. Cu toate acestea, să nu ne concentrăm numai asupra a ceea ce spune legea. Să vorbim ce are de spus bunul simț despre asta. În niciun caz nu promovăm sau recomandăm mersul pe un trotuar. Pe de altă parte, starea drumurilor sau a pistelor noastre de biciclete, precum și mentalitatea șoferilor de mașini, te pot obliga uneori să folosești pur și simplu trotuarul. Într-un caz ipotetic de deplasare mai mare decât viteza de mers, ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum să faci acest lucru în cel mai sigur mod posibil.

Mergeți întotdeauna presupunând că pietonii nu vă văd, până în momentul în care sunteți cu adevărat sigur că nu numai că vă văd, ci sunt și conștienți de voi.
Dacă depășiți oamenii, atenționați-i cu suficient timp înainte folosind o sonerie, astfel încât să nu vă observe în ultimul moment. Altfel, riști să-i sperii și să-i faci să reacționeze imprevizibil. În același timp, recomandăm să acordați mai multă atenție și să vă reglați viteza în consecință atunci când depășiți pietoni. Rețineți că copiii și animalele de companie se comportă adesea destul de imprevizibil. Dacă un pieton iți face loc, mulțumește-i.

Mergeți întotdeauna, astfel încât să puteți opri în siguranță înainte de cel mai apropiat punct posibil în care poate apărea brusc un pieton.

Aceste puncte includ (dar nu se limitează la):

  • Colțul unei clădiri

    pe lângă care nu se poate vedea, deoarece ar putea apărea un alergător, un copil mic sau un câine din acea direcție.

  • Ieșiri din clădiri

    Cea mai periculoasă este o ușă care este deschisă sau care se deschide spre interior, așa că nu vei observa că o persoană o deschide până în ultimul moment.

  • Mașini parcate

    unde nu poți vedea. Un pieton, un copil sau un animal de companie pot fugi oricând din spatele unei mașini parcate.

  • Bănci cu oameni care stau pe ele.

    Este posibil să nu te observe și să-și întindă picioarele sau să se ridice și să înceapă să alerge repede.

  • Pasaje subterane

    din care poate fugi nu doar un pieton, ci chiar și o mașină care nu se așteaptă ca o trotinetă să circule cu viteza ta.

  • Ieșiri din zonele de parcare

    mai ales cele subterane. Șoferii nu se așteaptă ca cineva care călătorește rapid să le traverseze calea, atenția asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor este scăzută din cauza provocărilor de a conduce mașina spre ieșire.

  • Trecerile de pietoni

    chiar dacă ai culoarea verde. Atenție, un șofer nu poate anticipa că treceți în grabă peste trecere cu un ritm mai rapid decât al pietonului. Cele mai periculoase treceri sunt cele în care un șofer face stânga sau dreapta și are semafor verde. Dacă cineva se ciocnește de tine și trotineta ta într-o astfel de situație, nu este posibil să dai vina pe el/ea, chiar dacă ai avut culoarea verde.


Condusul printre mașini

Să începem prin a spune că aveți dreptul să circulați printre mașini. Șoferii trebuie să te accepte în același mod în care acceptă bicicliștii sau motocicliștii. Acest lucru nu schimbă faptul că, în cazul în care se întâmplă ceva rău, veți fi dezavantajat, deoarece, spre deosebire de șoferul de mașină, nu veți fi protejat de caroseria metalică sau airbag-uri. Dacă vrei să circuli pe drumuri, studiază cu atenție regulile de circulație, mai ales dacă nu ai permis de conducere. Întrucât ești „specia rutieră” cea mai pe cale de dispariție, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să încalci orice regulă de circulație sau să nu fii sigur ce spune regula. Trebuie să știi întotdeauna fără îndoială cine are drept de trecere într-o anumită situație și cum să te comporți în trafic. Există o mulțime de teste online despre regulile de trafic și nu poți greși făcându-le pentru a testa dacă știi totul.

Dacă mergi pe un drum printre mașini, așteaptă-te ca o mașină să vireze la dreapta și să-ți traverseze calea fără a folosi semnalizarea sau fără să aștepte să o depășești prin dreapta. Nu orice șofer se uită în oglinda retrovizoare, în special în oglinda retrovizoare din partea dreaptă a mașinii. Pur și simplu așa stau lucrurile și este în interesul tău să prevezi un astfel de comportament .

Când mergi lângă o mașină și aceasta începe să frâneze, ar trebui să începi să frânezi în loc să te bucuri că ai depășit-o. Mașina aceea frânează întotdeauna cu un motiv. Un șofer poate lăsa un pieton să traverseze strada la o trecere sau poate că un câine traversează drumul. Dacă nu încetinești, riști să te lovești de ceea ce mașina dă prioritate prin frânare.

Nu folosi căștile pentru că trebuie să auzi ce se întâmplă în jurul tău în trafic. Dacă nu te descurci fără să asculți muzică, folosește căști care lasă să pătrundă zgomotul străzii.

Acordați prioritate tuturor celor care ar trebui să o aibă, dar nu vă bazați că vi se acordă prioritate atunci când ar trebui să o aveți. Prin urmare, condu cu umilință și cu prudență, astfel încât toți să ajungă la destinație în siguranță.

Când conduceți în spatele unei mașini, păstrați întotdeauna o distanță suficientă - distanță în cazul oricărei frânări puternice. Mașina din fața ta poate avea frâne mai bune sau tu poți reacționa încet.

Dacă sunteți mai mulți pe trotinete, nu mergeți unul lângă celălalt. Este împotriva regulilor, dar, mai ales, împotriva bunului simț. Cu cât lăsați mai puțin spațiu altora pentru a vă depăși în siguranță, cu atât manevra de depășire va fi mai strânsă.

Atenție la gropile din drum și la orice scurgere deschisă sau semideschisă. Pe drumuri sunt obișnuite gropile mari și adânci (în special primăvara), precum și canalizările cu orificii largi pentru scurgerea apei. Roata unei mașini sau a unei motociclete este suficient de mare pentru a nu rămâne blocată într-un canal de scurgere, totuși roata mică a trotinetei se blochează adesea. Trecerea printr-o astfel de gaură poate duce la o cădere,și este mai periculos dacă o mașină călătorește în spatele tău. Prin urmare, nu vă asumați niciun risc într-o astfel de situație, frânați și ocoliți gaura folosind bordura sau pur și simplu încetiniți. Procedând astfel, vei forța mașina din spatele tău să facă același lucru. Este mult mai bine decât să-ți asumi un risc și să cazi la o viteză mare. Este mai bine ca unșofer să tipe la tine (ai același drept de a folosi drumul ca el/ea) decât să cazi cu o viteză de aproximativ 40 km/h. Dacă nu pui în pericol pe nimeni, si un șofer începe să țipe la tine doar pentru că l-ai încetinit, pentru propria ta siguranță, explică-i calm că ar trebui să-ți mulțumească că ai călătorit cu o trotinetă. Altfel ai sta într-o mașină și ambuteiajul de dimineață ar fi și mai rău, fără să vorbim despre impactul asupra mediului. Dacă șoferul ar utiliza și el o trotineta, sunt șanse să ajungă la muncă mai devreme și într-o dispoziție mai bună.

Dacă depășiți mașini staționate sau circulați alături de mașini parcate pe trotuar, rețineți că cineva poate deschide oricând ușa unei mașini, fără să se uite în oglinda retrovizoare. Acest lucru se întâmplă adesea într-un blocaj din trafic când copiii decid să meargă la școală pentru că este mai rapid. Deodată, ușa se deschide chiar în fața ta și nu ai nicio șansă să te oprești la timp. Ar trebui să păstrați distanța maximă posibilă față de mașini și, în special, nu ar trebui să călătoriți inutil de repede. Probabil că veți ajunge la destinație mult mai devreme decât șoferii pe care îi depășiți oricum.

Încetiniți dacă vedeți un autobuz stând în stația de autobuz sau lângă un trotuar. Nu știți niciodată cine poate fugi prin spatele lui. Și din moment ce nu poți fi auzit, acea persoană poate să nu realizeze ce prostie este să fugi în fața unui autobuz.

Acceptați faptul că mașinile nu folosesc întotdeauna semnalizatoarele la viraj. Așteptați-vă întotdeauna ca o mașină să înceapă să frâneze brusc și să înceapă virajul, de exemplu când șoferul își amintește în ultimul moment că acesta este virajul potrivit. Frânele dumneavoastră sunt adesea incapabile să se oprească suficient de repede. Dacă o mașină îți intersectează calea în ultimul moment, s-ar putea să nu poți încetini la timp. Anticipați și fiți pregătiți pentru frânarea de urgență.
Nu presupuneți că șoferul vă vede cu adevărat. Chiar dacă vedeți că un șofer se uită la dumneavoastră, nu asumați că este conștient de prezența dumneavoastră - șoferul poate fi orbit de soare pentru un moment sau de un vehicul care se apropie din sens opus și are vizibilitate redusă. Prin urmare, așteptați întotdeauna până când vedeți că șoferul încetinește sau luminează intermitent către dumneavoastră, anunțându-vă că aveți prioritate. Ți se poate părea că un șofer se uită la tine iar în realitate, el/ea poate trimite un mesaj text acasă că va întârzia la cină.

Dacă vă apropiați de o trecere pentru pietoni, încetiniți întotdeauna și fiți pregătiți să frânați chiar dacă nu trece nimeni pe stradă. De exemplu, ar putea exista și un alt trotinist care decide să traverseze strada în ultimul moment, grăbit și fără să se gândească la consecințe. Când mergi lângă o mașină și aceasta frânează, frânează întotdeauna cu ea. Acea mașină ar putea să acorde prioritate cuiva pe care nu-l poți vedea privind din unghiul tău. Multe accidente apar atunci când o mașină pe banda din stânga frânează înainte de trecere și permite unui pieton să traverseze strada, în timp ce o mașină pe banda dreaptă nu își dă seama ce se întâmplă și continuă să meargă înainte. Un astfel de pieton riscă enorm, deoarece nu s-a văzut din cauza mașinii de pe banda din stânga. Aceeași nenorocire ți se poate întâmpla pe o trotinetă. Prin urmare, gândiți-vă întotdeauna de ce cineva frânează.


Colțuri, ieșiri, viraje

Următoarea este una dintre regulile cele mai trecute cu vederea în ceea ce privește condusul în siguranță a unei trotinete electric. Mergeți întotdeauna, astfel încât să puteți opri în siguranță înainte de cel mai apropiat punct unde ar putea apărea un obstacol brusc. Acest lucru se aplică oricărui condus, în orice loc, fie că este undeva pe un câmp, într-un oraș sau în afara acestuia. Locul unde nu poți vedea, acesta este punctul la care trebuie să te poți opri oricând. Puncte tipice: colțuri de stradă, uși de ieșire din blocuri de locuințe, ieșiri din parcări subterane, mașini care ies dintr-o parcare printr-un pasaj subteran sau între două clădiri, ieșiri din spații comerciale, din spatele unei dube parcate etc.

Locuri tipice în care este întotdeauna mai bine să încetinești

În scopuri ilustrative, să presupunem că trotineta se deplasează pe o bordură sau pe un trotuar:

  • Ieșire dintr-o zonă de parcare, în special cea subterană. Șoferul care iese, este posibil să se lupte cu propriul ambreiaj în timp ce urcă, fără a se aștepta ca vreo trotinetă mică și rapidă să-i traverseze calea. Prin urmare, este mai bine să frânați puțin și să fiți pregătit pentru frânarea completă.
  • Colțul unei clădiri nu poți vedea dincolo de el. Va apărea un alergător de nicăieri? Sau un câine care a scăpat proprietarului? Călătoresc întotdeauna cu o viteză care îmi permite să mă opresc la o distanță la care pot vedea de fapt.
  • Vederea mea este blocată de colțul unei clădiri, motiv pentru care încetinesc chiar și atunci când merg pe drum și fac la dreapta. Dacă sunt pe drum, s-ar putea să am prioritate pe baza regulii prioritătii de dreapta. Cu toate acestea, nu te baza pe ea și folosește acest drept de trecere doar atunci când ești sigur că alți șoferi nu numai că te văd, ci sunt și conștienți de tine.
  • Ieșire dintr-o clădire. O persoană care se grăbește la o întâlnire poate să iasă dintr-o clădire în orice moment, mai ales când mergi pe trotuar și nu pe șosea. Dacă ești pe trotuar, încetinește până la un ritm de pieton.
  • Până când reușești să vezi dincolo de curbă, încetinește preventiv. Începi să accelerez doar când vezi prin toată curba. Ce se întâmplă dacă o mașină defectă a rămas acolo?
  • Un copac care blochează vederea în curbă. Călătorește încet prin toată curba până când vezi suficient drum în fața ta.
  • Întotdeauna încetinește în apropierea mașinilor staționate. Cineva dintr-o mașină poate deschide ușa brusc, fie spre marginea trotuarului, fie spre drum, fără a verifica mai întâi oglinda retrovizoare. În special pe partea trotuarului, nimeni nu se poate aștepta în mod realist că o trotinetă electrică să circule cu viteză pe acolo.

Suprafaţa

În acest capitol, prin suprafață mă refer la starea acesteia în ceea ce privește calitatea construcției – nu condițiile meteorologice. Discutăm despre condițiile meteo în secțiunea suprafața umedă sau uscată Suprafața în sine, pe care călătoriți, are un impact major asupra siguranței călătoriei.Despre mersul pe o suprafață neasfaltată scriu aici. Dar cum rămâne cu alte pericole urbane comune?

Drumuri sparte / trotuare / gropi și scurgeri

Depinde de tipul trotinetei pe care o utilizezi. Trotinetele mari echipate cu suspensie de înaltă calitate nu au nicio problemă cu o astfel de suprafață, sunt capabile să facă față tuturor gropilor obișnuite. Dacă aveți o trotinetă mică cu sistem de suspensie slab și echipată cu roți solide sau mici , este recomandat să faceți „zig-zag” și să ocoliți toate gropile și denivelările, cu condiția să nu puneți pe nimeni în pericol prin aceasta manevră. Este posibil să călătoriți mai încet, dar reduceți riscul de cădere și, de asemenea, vă protejați trotineta. Când trecerea printr-o astfel de suprafață nu poate fi evitată și știi că nu poți frâna până la oprire la timp, ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru a evita necazurile.

Dacă o gaură/denivelare este una scurtă și nu prea înaltă, poți sări peste ea. Da, cu puțină practică este destul de ușor să faci asta cu o trotineta. Un utilizator experimentat este capabil să ridice un model ușor în aer cu aproximativ 15 cm, ceea ce este suficient pentru a sări peste un obstacol mare. Cu toate acestea, trebuie să aveți suficientă viteză și practică pentru a putea face acest lucru, altfel, dacă nu reușiți să săriți la timp sau suficient de departe, s-ar putea să înrăutățiți situația și să ajungeți să cădeți urât. Prin urmare, recomand ca numai utilizatorii experimentați să sară peste obstacole. Cu puțină practică, este posibil să sari fără probleme atât peste gropi, cât și peste limitatoarele de viteză. Totuși, rețineți că vorbim despre o manevră în situație de criză și în încercarea de a preveni o cădere. Majoritatea trotinetelor nu sunt construite pentru a face sărituri regulate sau pentru a face cascadorii.

Dacă nu aveți chef să săriți sau când călătoriți prea încet, cel mai bine este să frânați puternic până în ultimul moment. Eliberați frâna chiar înainte de a lovi obstacolul și ușurați sarcina care acționează asupra roții din față trăgând de ghidon și aplecându-vă pe spate. Acest lucru nu numai că reduce forța de impact asupra roții din față, dar vă permite și să treceți peste obstacol. În mod similar, reduce riscul ca trotineta să se răstoarne, aruncându-vă în aer. Datorită frânărilor anterioare, impactul asupra obstacolului va fi mult mai slab, ceea ce înseamnă că șansele tale vor fi mult mai mari atunci când reacționezi astfel. Când îți dai seama că nimic nu te va ajuta și începi să "zbori" înainte, este timpul să dai drumul trotinetei, să o lași să-și continue propriul curs și să încerci să aterizezi în picioare , sau cel puțin în mâinile mai întâi, pentru ați atenua căderea. Este mai bine să te rănești la palme (ideal este să porți mănuși) decât să te rănești la cap sau spate.

Borduri

Dacă nu aveți un șasiu și roți foarte bune, coborâți întotdeauna după trotinetă și transportați trotineta peste bordură. Chiar și bordurile joase pot avea margini ascuțite și vă pot deteriora anvelopa, suspensia roților, șasiul etc. În cel mai rău caz, vă pot provoca căderea. Dacă sunteți sigur că puteți urca bordura în timp ce conduceți, este recomandat să ușurați roata din față deplasând greutatea înapoi și, eventual, trăgând ușor ghidonul în sus. Acest lucru va reduce impactul asupra roții din față. Când roata din față este deja sus pe bordură, deplasați-vă rapid greutatea înainte pentru a ajuta roata din spate. Dacă calculele tale sunt greșite și nu ai redus suficient sarcina pe roata din față, aceasta se va bloca iar trotineta se va răsturna, aruncându-vă înainte. În acel moment, este mai bine să lași trotineta să "plece" și să încerci să-ți atenuezi căderea cât mai mult posibil, ideal fiind să aterizezi în picioare. Dacă nu poți face asta, pune mâinile în fața pentru a-ți înceti căderea, lovind mai întâi solul cu palmele . În orice caz, trecerea peste borduri nu este, în general, recomandată, deoarece pune prea multă presiune pe tija de direcție, majoritatea trotinetelor nefiind concepute pentru asta. Mai devreme sau mai târziu riscați să deteriorați trotineta.

Garda la sol

Un alt lucru la care trebuie să acordați atenție este garda la sol, mai ales la trotinetele mici. Chiar și bordurile mici pot duce la căderi neplăcute. O trotinetă cu gardă mică la sol se va zgâriea pe partea de jos a platformei în timp ce trece peste o bordură. Acest lucru duce aproape întotdeauna la o decelerare neașteptată și imediată a trotinetei și la un risc uriaș de cădere. Acest lucru se poate întâmpla și când coborâți bordura, fiind cu atât mai periculos cu cât orice cădere se va produce în mod logic către șosea, în fața mașinilor care trec, dacă acestea există. Pe lângă garda la sol, acordați atenție montării amortizorului din spate, care este instalat la o înălțime foarte mică la unele modele. Ați putea crede că garda la sol a trotinetei este suficientă. Cu toate acestea, din cauza montării joase a amortizorului, este posibil să nu fie nici măcar jumătate din cât credeți că este. Chiar dacă reușiți să traversați bordura cu roata din față, trotineta dumneavoastră poate lovi cu suportul inferior al amortizorului, ceea ce duce la deteriorarea trotinetei. Vă rugăm să rețineți că, cu cât utilizatorul este mai greu, cu atât garda la sol este mai mică la modelele cu arcuri. Aceasta poate fi semnificativ mai mică atunci când trotineta este sub sarcină decât atunci când este parcată într-un stand.

Piatra cubică

Un element de construcție popular utilizat în construcția de drumuri și trotuare. Un inamic jurat al sistemelor de suspensie și al roților solide. Sunt foarte alunecoase când sunt umede, mult mai mult decât asfaltul sau betonul obișnuit. Singura modalitate este să încetinești, mai ales cu trotinetele ușoare cu arcuri slabe, echipate cu roți solide. Dacă trotineta nu are nicio suspensie, cel mai bine este să te oprești și să împingi trotineta în timp ce te afli pe piatra cubică; mai bine decât să cazi sau să-ți distrugi trotineta.

Liniile albe

Chiar și o vopseau albă pe un drum umed se poate comporta ca gheața. Indiferent dacă acestea sunt linii centrale, treceri de pietoni, borduri - vor fi întotdeauna foarte alunecoase. Dacă faci un viraj și vezi că va trebui să traversezi o astfel de linie în timp ce este ud, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să îndrepti trotineta, să treci linia în timp ce mergi drept și fără să înclini trotineta, și să efectuezi virajul după trecerea liniei.

Pietriș și praf

Fiți foarte atenți când vedeți pietriș pe drum, în special după iarnă. Este extrem de alunecos, mai ales într-o curbă. De asemenea, este foarte greu să frânezi pe pietriș sau praf. Dacă o mașină vă depășește în timp ce circulați print-o zonă cu pietriș, aveți grijă la pietrele mici care sunt aruncate de roți. Ar trebui să purtați ochelari de protecție ca măsură de precauție pentru a vă proteja vederea. Dacă vezi pietriș într-o curbă, încetinește întotdeauna înainte de a intra în acea zonă și comportă-te ca și cum ar fi gheață pe drum. Este întotdeauna mai bine să călătorești puțin mai încet decât puțin mai repede și să cazi printre mașini.

Nu subestimați service-ul

Trotineta și starea ei

Siguranța pe trotineta electrică nu se bazează doar pe elementele active, cum ar fi tehnica dumneavoastră de mers sau anticiparea. Starea tehnică a trotinetei dumneavostră, configurarea sa corectă și adecvarea la condițiile date joacă un rol major.

Adecvarea pentru „misiunea dată”

Nu orice trotinetă este potrivită pentru toate condițiile. Și chiar dacă poate face față condițiilor date, nu înseamnă că a fost proiectată sau potrivită pentru acestea. Puteți folosi o mașină decapotabilă mică pentru a călători pe drumuri județene stricate și apoi puteți conduceți acolo pe teren ușor off-road undeva în pădure. Toate acestea, nu schimbă faptul că o astfel de mașină nu a fost proiectată pentru asta, că șasiul său nu a fost construit pentru asta și că șoferul va ajunge la destinație relaxat și pe deplin concentrat. Viceversa, puteți lua un vehicul mare de teren și puteți călători prin oraș cu el. Dar va fi o problemă să-l parchezi și să-l manevrezi pe străzile înguste din centrul orașului.

Prin urmare, este necesar să stabiliți de la bun început, pentru ce este potrivită trotineta dumneavoastră și ce se află dincolo de capacitățile sale. Cea mai mare problemă apare în cazul trotinetelor mici, ușoare, care sunt supraestimate de proprietari și care au așteptări prea mari de la ele. Deși pot face față traseelor ​​lungi pe drumuri proaste, nu înseamnă neapărat că sunt potrivite pentru asta. Pe termen lung, suferă de la vibrațiile puternice și funcționează la limita sau peste limita capacităților lor. Dacă aceasta este situația dumneavoastră, puneți în pericol nu numai trotineta (pe care o distrugeți treptat, dar persistent), ci în special siguranța dumneavoastră. Corpul tău suferă în timpul plimbărilor lungi pe o trotinetă fără amortizoare, iar capacitatea ta de concentrare se deteriorează treptat. Vibrațiile constante, evitarea gropilor, roțile mici sau frânelor slabe contribuie lent la faptul că călătoria dumneavoastră se schimbă treptat de la bucurie la suferință. Un astfel de „abuz” al trotinetei are un impact uriaș asupra stării sale tehnice și, prin urmare, asupra siguranței tale.

De aceea, am scris o recomandare cum să determinați pentru ce anume este potrivită trotineta dumneavoastră. Dacă o folosești dincolo de limitele recomandărilor mele, nu trebuie să însemne că faci ceva greșit. Cu toate acestea, merită cu siguranță să vă gândiți dacă folosirea unui alt model vă va face mai fericit pe termen lung și, de asemenea, vă va îmbunătăți siguranța la deplasare.

Voi începe cu autonomiaanunțată de producător. Aceste cifre se aplică în condiții optime - un utilizator care cântărește aproximativ 70 kg, fără vânt, temperatură de 25°C, cu o viteză de 20 km/h pe un drum drept și uniform. Desigur, acest lucru este departe de condițiile din viața reală și autonomia reală într-un oraș este de obicei cu 30-40% mai mică decât cea susținută de producător. Dacă ai deja o trotinetă, atunci știi bine pe baza experienței tale practice. Ceea ce este important, însă, este că bateriile Li-Ion care sunt folosite la marea majoritate a trotinetelor nu sunt construite pentru a funcționa în mod regulat în situații limită. Acest lucru înseamnă descărcarea bateriei sub aproximativ 25% din capacitatea sa, ceea ce îi scurtează rapid durata de viață. În mod ideal, este mai bine să nu lăsați capacitatea bateriei să scadă sub aproximativ 30%. Descărcarea completă ocazională nu va avea niciun impact semnificativ pe termen lung, dar cu siguranță nu este recomandabil să o faceți în mod regulat. Un alt motiv bun pentru care vă recomand să căutați o baterie de capacitate mai mare decât ceea ce credeți că aveți nevoie este faptul că în timp bateriile își pierd o parte din capacitate. Scăderea normală a capacității este de aproximativ 20% după aproximativ 200 de cicluri complete. De aceea, aceeași capacitate suplimentară de 20% va prelungi semnificativ durata de viață utilă a bateriei dumneavoastră, deoarece nevoia de a o înlocui va veni mult mai târziu.

Un sfat pe care îl recomand atunci când alegi o trotineta este să cauți un model cu autonomia pretinsă care este de aproximativ două până la trei ori mai mare decât călătoriile zilnice planificate. De exemplu, dacă călătoriți 8 km până la serviciu, trebuie să faceți 16 km zilnic. Prin urmare, aș căuta o trotinetă cu o autonomie de cel puțin 32 km, ideal 48 km. Acest lucru vă va asigura nu numai o durată de viață semnificativ mai lungă a bateriei, ci și veți călători cu liniște sufletească, știind că aveți suficientă autonomie suplimentară pentru orice modificare neplanificată a traseului sau pentru orice întâlnire suplimentară. Și dacă doriți să plecați într-o excursie de weekend, nu va trebui să vă limitați. Dacă pleci regulat din casă cu trotineta încărcată complet și te întorci cu o capacitate sub 30-40%, deși trotineta ar trebui să arate valori mult mai mari pe baza kilometrajului real, acest lucru sugerează că supraîncărcați în mod inutil trotineta și, mai ales, bateria acesteia.

Alege modelul potrivit

Adecvarea trotinetei pentru misiunea dumneavoastră nu este determinată doar de baterie. Există alți parametri , cum ar fi dimensiunea și tipul roților precum și metoda de suspensie.

Trotinetele cu roți de 8 inchi sau mai mici sunt potrivite pentru așa-numita soluție de ultimul kilometru – dintr-o stație de transport public sau dintr-o parcare. Ele sunt de obicei proiectate în acest scop, sunt foarte ușoare și compacte. Trotinetele cu roți de până la 9 inchi sunt suficiente pentru majoritatea rutelor dintr-un oraș, mai ales dacă sunt parțial sau complet amortizate. Dacă aveți roți de peste 9 inci și un șasiu cu suspensie, trotineta dumneavoastră va fi potrivită și pentru călătoriile lungi. Este un lucru bun să îți dai seama că, cu cât autonomia zilnică planificată este mai lungă și cu cât terenul este mai solicitant, cu atât trotineta trebuie să fie mai confortabilă. Capacitatea de a rămâne confortabilă pe toată durata călătoriei este, de asemenea, importantă din punct de vedere al siguranței.

Recomandări pentru combinații individuale:

Mărimea roții
Suspensia
Roțile
Media zilnică recomandată
Autonomia anunțată recomandată
Până la 8 inci
nu
solid
până la 3 km
10 km sau mai mult
umplut cu aer
până la 4 km
15 km sau mai mult
da
solid
până la 5 km
20 km sau mai mult
umplut cu aer
până la 6 km
20 km sau mai mult
Până la 9 inchi
nu
solid
până la 5 km
20 km sau mai mult
umplut cu aer
până la 7 km
20 km sau mai mult
da
solid
până la 15 km
35 km sau mai mult
umplut cu aer
până la 17 km
35 km sau mai mult
Mai mult de 9 inchi
nu
solid
până la 8 km
30 km sau mai mult
umplut cu aer
până la 13 km
35 km sau mai mult
da
solid
până la 20 km
50 km sau mai mult
umplut cu aer
pâna la 35 km
80 km sau mai mult
Se aplică utilizatorilor adulți care cântăresc maximum 90 kg sau cam așa ceva. Desigur, acestea sunt doar recomandări în ceea ce priveste modul în care sunt folosite în obișnuit aceste trotinete și ce fel de excursii, pe un anumit model, te vor face fericit nu numai în prima lună, ci și mulți ani mai târziu. Desigur, totul depinde de angajamentul tău și de bugetul tău. La urma urmei, dacă încearcă din greu, chiar și o familie de 5 membri poate călători în Croația în Škoda Citygo. Dar asta nu anulează faptul că utilizarea unei alte mașini mai mari ar face acea călătorie mult mai plăcută, mai rapidă și mai sigură.
Dacă doriți să aplicați tabelul meu unui utilizator mai greu, atunci dacă aveți peste 90 kg, aș uita de toate modelele fără suspensie, deoarece acestea sunt o rețetă pentru pene foarte frecvente. Soluția este fie de a reduce media zilnică recomandată cu 10% pentru fiecare 10 kg de greutate în plus, fie de a crește în mod corespunzător autonomia recomandată anunțată.
Și invers, dacă vorbim de utilizatori care cântăresc mai puțin de 90 kg, nu mi-ar fi teamă să adaug 5% la media zilnică pentru fiecare 10 kg sub această greutate.

Impactul suspensiei șasiului și al tipului roților asupra siguranței la deplasare este uriaș. Prezența unui șasiu cu suspensie va fi un factor decisiv în situațiile limită, între căderea de pe trotinetă sau posibilitatea de a continua mersul în timp ce te plângi de situație. . Este destul de simplu, cu cât viteza este mai mare, cu atât roțile sunt mai mici și suspensia este mai proastă – cu atât riscul este mai mare în timpul mersului. Prin urmare, dacă scopul tău este să călătorești în siguranță, nu trebuie să uiți această simplă ecuație. Dacă vrei să te simți în siguranță pe o trotinetă fără suspensie cu roți mici, va trebui să mergi foarte încet.

Dacă misiunea dumneavostră include și călătoria în afara zonelor asfaltate, cum ar fi pe o potecă într-un parc, un drum de câmp, un teren accidentat sau poate pe un drum foarte stricat, aș considera suspensia șasiului ca fiind obligatorie. Cu cât condițiile sunt mai proaste, este nevoie de suspensie de calitate superioară și de roți mai mari. În ceea ce privește calitatea suspensiei, un arc standard este o soluție de bază suficientă pentru oraș. Cu toate acestea, nu va fi suficient pentru a conduce în siguranță la viteze mari sau pe teren off-road. În acest caz, este necesar să achiziționați modelele echipate cu amortizoare de torsiune sau, și mai bine, cu un arc combinat cu amortizor cu ulei sau pneumatic (evident, pe ambele roți). Amortizoarele fără arc sunt printre cele mai confortabile de condus, dar nu sunt potrivite pentru a prelua șocurile mai puternice sau pentru călătoriile off-road. Când mergeți „la limită”, amortizoarele fără arc suplimentar pot fi ușor deteriorate.

Cu siguranță nu recomand să mergeți în afara zonelor asfaltate pe roți înguste mai mici de 9 inchi și fără suspensie adecvată a șasiului. Nu va fi nici o experiență plăcută, nici sigură.

Performanță vs siguranță

Performanța nu are o legătură directă cu siguranțași cu siguranță nu înseamnă că o trotinetă puternică este mai puțin sigură.

Cu toate acestea, are un impact mare asupra fiabilității. Trotinetele mai puternice tind să fie mai fiabile, deoarece componentele lor electrice sunt supuse unui stres mai mic (din punct de vedere procentual) în comparație cu modelele mai puțin puternice care se confruntă cu aceeași situație. Când vine vorba de performanță, regula este că este mai bine să ai la îndemână putere suplimentară neexploatată decât să „strângi în mod constant până la ultima picătură” de putere a trotinetei. Dacă mergi constant la limita trotinetei și la capacitatea maximă a motorului, vă puteți aștepta ca motorul, controlerul și bateria să se supraîncălzească, ceea ce le reduce și mai mult durata de viață. Dacă călătoriți la fel de repede cu o trotinetă cu o putere mai mare cu 200 W, trotineta nu va fi obligată să-și folosească întreaga putere și, prin urmare, componentele sale vor dura mai mult. Nu are legătură directă cu siguranța, dar am rezumat recomandările mele de performanță în următorul tabel:

Recomandări de performanță:

Greutatea utilizatorului
Profilul traseului
Putere minimă recomandată
> 50 kg
plat
250 W sau mai mult
pante ușoare
300 W sau mai mult
pante abrupte
400 W sau mai mult
> 70 kg
plat
250 W sau mai mult
pante ușoare
400 W sau mai mult
pante abrupte
500 W sau mai mult
> 90 kg
plat
300 W sau mai mult
pante ușoare
500 W sau mai mult
pante abrupte
700 W sau mai mult
> 120 kg
plat
500 W sau mai mult
pante ușoare
700 W sau mai mult
pante abrupte
1200 W sau mai mult
< 120 kg
plat
500 W sau mai mult
pante ușoare
900 W sau mai mult
pante abrupte
1800 W sau mai mult
Parametrii de performanță de mai sus sunt cei mai puțin recomandați și pot să nu fie ideali, în special dacă urci un deal. Aceasta înseamnă că trotineta poate să urce, dar este posibil să nu se deplaseze la viteza ideală dorită de tine.
Performanță

Când vine vorba de performanță, a avea mai multă putere disponibilă decât este necesar este perfect. Cu toate acestea, a avea o putere insuficientă vă va strica cu siguranță experiența de condus.

Prin urmare, dacă bugetul vă permite, vă recomand să optați pentru un model mai puternic, care să vă fie de folos mai mulți ani.Lipsa de performanță poate fi periculoasă. De exemplu, atunci când mergeți pe un drum printre mașini, în special pe o pantă mai abruptă. O astfel de trotinetă va începe să încetinească chiar și cu puterea setată la maxim, ceea ce poate surprinde șoferii de mașini care ar putea începe să vă depășească în ultimul moment. Tot ceea ce se face în ultimul moment este de obicei periculos.

Clienții care au cumpărat un model mai puțin puternic revin adesea la noi după 6 până la 12 luni, spunând că a fost o greșeală. Apoi cumpără un model mai puternic. La început, performanța li s-a părut bună. Dar de îndată ce s-au obișnuit cu trotineta și au început să o folosească mai mult și pentru călătorii mai lungi, au descoperit că a avea mai multă putere pur și simplu nu poate strica. Cumpărând o trotinetă și vânzându-o ulterior, acesta își pierde din valoare. Prin urmare, este logic să cumpărați de la început un model puțin mai puternic.

Există un număr limitat de trotinete impermeabile pe piață și chiar mai puține modele care vin oficial cu un certificat IP. Călătoria pe un drum umed sau pe ploaie este în general o idee proastă din punct de vedere al siguranței, lucru despre care discut aici. Unele trotinete pot supraviețui apei curgătoare. Cu toate acestea, aproape niciunul dintre modele nu poate supraviețui imersiei sau pulverizării cu apă sub presiune. Prin urmare, ar trebui să fiți conștienți de faptul că trotineta dumneavoastră nu este cea mai potrivită pentru a merge pe ploaie sau pe un drum umed. Roțile dumneavoastră au aderență mult mai proastă și, în special, riscați deteriorarea permanentă a componentelor electronice, deterioarare care ar putea să nu apară imediat după o călătorie lungă în ploaie. După cum se întâmplă adesea, apa pătrunde în componentele electronice într-o cantitate mică, ceea ce crește umiditatea și inițiază procesul de oxidare. Acest proces poate dura săptămâni sau chiar luni înainte de a se manifesta ca o defecțiune.

Cel mai periculos este să conduci prin bălți și asta pentru că atunci când călătorești cu viteză, de multe ori nu se poate vedea ce se află pe fund. S-ar putea ascunde acolo o gaură adâncă sau frunze blocate care provoacă derapajul. Cu toate acestea, acest lucru poate cauza probleme și atunci când vine vorba de componentele electronice. Când treci printr-o băltoacă, nu vorbim de apă curgătoare, ci mai degrabă de apă aruncată sub presiune care poate pătrunde cu ușurință în trotinetă prin garnituri. În același timp, aceasta implică imersiune, pentru care nici trotinetele cu rezistență sporită la apă nu sunt certificate.

Prin urmare, regula este că mersul printr-o băltoacă este o idee foarte proastă cu toate trotinetele electrice. Circulația în ploaie sau imediat după ce a încetat să plouă nu este potrivită din punct de vedere al siguranței și, la majoritatea trotinetelor, nici din punct de vedere al fiabilității pe termen lung și al încălcării condițiilor de garanție. Prin urmare, este, în general, o recomandare bună să evitați să mergeți pe un drum umed și, dacă nu este posibil, să mergeți mult mai încet și evitând întotdeauna bălțile. Vă rugăm să rețineți că circuitele electronice și, în special, bateria sunt cele mai scumpe componente ale unei trotinete electrice și orice daune cauzate de apă nu sunt acoperite de garanție. Chiar și cu modelele care oferă rezistență sporită la apă, producătorii vor respinge astfel de afirmații pe motiv că nu era apă curgătoare, ci mai degrabă apă pulverizată sub presiune sau scufundare în apă. Bateria valorează de obicei aproximativ o treime din prețul trotinetei, așa că înlocuirea sa este de obicei o chestiune destul de costisitoare. Interesant este că defecțiunea cauzată de pătrunderea apei în caroseria trotinetei se poate manifesta la câteva săptămâni după ce ai trecut efectiv printr-o băltoacă. Acest lucru poate fi deosebit de periculos la modelele echipate cu o frână electromagnetică sau regenerativă. Dacă circuitele electronice se opresc complet în timpul mersului, aceste frâne nu vor mai funcționa. În cazuri extreme, deteriorarea componentelor electronice poate duce la frânarea spontană în timpul mersului. Nu vă veți aștepta la asta pentru că ați condus prin acele bălți săptămâna trecută și ați uitat de mult acel incident.

Service periodic

Dacă doriți să fiți un utilizatorresponsabil, învățați să vă inspectați trotineta în mod regulat. Indiferent dacă al tău este un model ieftin care costă câteva sute de euro sau un model "cu steroizi" de mii de euro. Toate modelele necesită întreținere periodica. Nu trebuie să vă duceți cu trotineta la un centru service. Puteți efectua toate verificările și reparațiile de bază în câteva minute gratuit, în confortul casei dvs. Cu toate acestea, dacă nu sunteți complet sigur de ceva, vă puteți opri la unul dintre magazinele noastre. Oferim întotdeauna gratuit Verificări de siguranță, deoarece prețuim siguranța mai mult decât profiturile noastre. Însa acest lucru nu este necesar, deoarece verificarea unei trotinete implică cunoștințe tehnice minime și puteți face acest lucru fără probleme acasă.

Efectuați următoarele cel puțin o dată pe săptămână (descarcă pdf)

Data verificării
Mânerele
Sunt strânse sau se rotesc pe ghidon?
Rigiditatea direcției
Are vreun joc neobișnuit?
Display
Poți ajunge cu ușurință la comenzile sale?
Funcționează lumina spate?
Display-ul afișează vreun mesaj de eroare?
Arată viteza corectă?
Este vreun segment ars?
Este vreun segment crăpat sau deteriorat în alt mod?
Display-ul este aburit sau prezintă apă înăuntru?
Claxon
Este setat corespunzator?
Pot ajunge usor la el?
Dacă este un claxon electric, sună suficient de tare?
Lumini
Funcționează toate luminile?
Dacă aveți lumină de frână, verificați dacă se aprinde atunci când este apăsată frâna.
Dacă aveți semnalizatoare, verificați dacă funcționează.
Dacă aveți un senzor de lumină, acoperiți-l cu mâna pentru un moment și verificați dacă luminile se aprind automat, așa cum ar trebui.
Frâne
Toate frânele trotinetei frânează suficient?
Frâna stângă se comportă identic cu cea dreaptă sau prezintă diferențe majore de funcționare?
Frânele fac zgomote neobișnuite când sunt acționate?
Acțiunea de frânare este lină și corespunde poziției nivelului de frânare?
Discurile/tamburele/placuțele de frână mai au material suficient?
Există daune vizibile la vreo parte a sistemului de frânare?
Dacă trotineta are cabluri de frână – puteți vedea rugină, deteriorare sau elasticitate excesivă? Aceste cabluri sunt reglate corect și se cuplează imediat după apăsarea manetei de frână? Cablul este slăbit?
Dacă sistemul este unul hidraulic, puteți vedea vreo scurgere (ruptură) de lichid de frână? Se manifestă adesea prin praful blocat în locul scurgerii. Există suficient lichid de frână în sistem? Există aer în sistem (acțiunea moale a manetei de frână chiar și după ce plăcuțele intră în contact cu discul)?
Trotineta tremură la frânare?
Dacă aveți o frână electromagnetică – puteți exclude orice deteriorare a frânei din cauza umezelii? Puteți observa vreo deteriorare a motorului sau semne de umiditate în componentele electronice?
Există vreo deteriorare a cablurilor care ies de la motor?
Există murdărie în frâne sau poate obiecte străine precum pietrele?
Mecanismul de pliere
Are joc excesiv?
Mecanismul de blocare funcționează corect?
Dacă mecanismul este echipat cu încuietoare de siguranță, aceasta este funcțională?
Există murdărie în mecanism sau poate obiecte străine precum pietre etc.?
Conține piese mobile care trebuie lubrifiate cu un lubrifiant adecvat?
Cabluri vizibile și carcase pentru cabluri
Sunt toate cablurile și carcasele cablurilor nedeteriorare și fără murdărie? Există semne de perforare a stratului exterior de protecție al cablurilor?
Toate bucșele cablurilor sunt etanșate corespunzător? Există vreo garnitură care iese în afara sau în interiorul caroseriei trotinetei?
Şasiu
Sunt roțile bine fixate? Când scuturați puternic o roată, are prea mult joc în furca sau în brațul oscilant?
Dacă sari pe trotinetă, exista vreo piesă care scoate sunete neobișnuite, în special crăpături?
Când sari pe trotineta, simți că funcționează suspensia? Primăvara mai mult sau mai puțin decât de obicei? Ați întâmpinat vreo rezistență neașteptată (oprire bruscă)?
Rulmenții/axurile sunt în stare bună și curate? Au nevoie de lubrifiere? De asemenea, uitați-vă sub stratul de praf și verificați dacă există rugină vizibilă pe piesele metalice.
Roțile
Cauciucurile tale nu prezintă daune vizibile?
Sunt uzate simetric, fără nicio umflătură?
Au presiunea corectă în anvelope, dacă sunt umplute cu aer?
A mai rămas suficient model (floare)? Nu este momentul să le înlocuim?
Se rotesc liber și fără sunete suspecte?
Axurile sunt curate, bine lubrifiate și fără rugină sau murdărie?
Sunt compensate? Determină roata să oscileze pe ambele părți?
Dacă există un motor în interiorul roții, puteți vedea vreo deteriorare vizibilă a capacului său? Protecția se potrivește corect? Face zgomote ciudate când îl scuturi?
Direcție
Are direcția prea mult joc?
Direcția creează prea multă rezistență?
Roata se învârte sincronizat cu direcția de la o poziție finală la alta și înapoi fără să se oprească vreodată?
Se aud zgomote ciudate, mai ales crăpături, când rotiți tija de direcție?
Componentele direcției sunt curate, lubrifiate și fără rugină vizibilă?
Platforma trotinetei
Platforma este curată? Este îndoiăt în vreun loc? Are suficientă aderență cu pantoful? Este ulei pe platformă? Este alunecoasă?
Puteți vedea vreo deteriorare a acesteia sau vreo adâncitură laterală?
Întoarceți trotineta și verificați partea inferioară. Puteți vedea vreo deteriorare a platformei cauzată de borduri? Dacă da, există vreo adâncitură care ar putea apăsa pe baterie? Puteți vedea vreun material perforat?
Apărătoare
Aripele sunt deteriorate sau crăpate?
Au vreun joc neobișnuit?
Este ceva blocat între aripă și roată?
Aripa se freacă de roată?
Șuruburi
Verificați toate șuruburile și strângeți-le. Unele pot fi ascunse sub capace sau protecții anti-praf. Verificați-le și pe cele mari, de exemplu cele după brațele osiilor etc. Trotinetele electrice suferă din cauza vibrațiilor extreme și aceste vibrații slăbesc adesea anumite șuruburi. În timp, vei descoperi șuruburile care se slăbesc cel mai des și verificarea lor va dura doar câteva secunde. Cu toate acestea, verificați toate șuruburile cel puțin o dată pe lună.
Există șuruburi ruginite sau există rugina în jurul lor?
Este vreun filet complet deteriorat, permițând șurubului să se rotească liber?
Lubrifiere
Sunt toate piesele care necesită lubrifiere, lubrifiate corespunzător? Scârțâie? Sunt acoperite de rugină?
Conectori
Sunt toți conectorii electrici curați?
Sunt capacele lor închise corect și nedeteriorate?
Are vreun conector urme de „fum”, rugină sau este deteriorat în alt mod?
Poți vedea apă după ce ai deschis capacul?
După test ride
Este bateria (platforma) fierbinte, mai mult decât de obicei?
Motorul/motoarele sunt încinse, mai mult decât de obicei?
Puteți auzi vreun sunet neobișnuit după conectarea încărcătorului, cum ar fi bâzâit?
Încărcătorul este mai încins decât de obicei în timpul încărcării?
Este bateria (plataforma) mai încinsă decât de obicei în timpul încărcării?
Încărcarea durează mult mai mult sau mai puțin decât de obicei?
O listă lungă? Deloc. Ar putea părea lungă în timpul primelor zece verificări. Cu toate acestea, cu cât vă verificați trotineta periodic, cu atât vă va fi mai ușor și mai rapid.

După un timp, va dura mai puțin de 5 minute. După ce ați terminat, mergeți la o călătorie de probă scurtă , verificați încărcarea și ați terminat. Această listă este folosită și de tehnicienii noștri în timpul verificării de siguranță, pentru a nu uita nimic. Îl poți descărca aici și îl poți imprima, astfel încât să nu uiți nimic în timp ce verifici trotineta. După cum puteți vedea, puteți efectua singur toate verificările. Cu toate acestea, în cazul în care întâmpinați probleme, vă recomandăm să contactați unul din centrele noastre service. Într-o zi, această întreținere periodica și rapidă la domiciliu poate fi diferența între o cădere neplăcută și o călătorie confortabilă. Prin urmare, nu o subestimați. În timpul sezonului puteți, de exemplu, să setați un memento săptămânal pe telefon.

Pe lângă service-ul obișnuit „casnic”, cel puțin o dată pe an vă recomandăm să efectuați un service mai profesionist, mai aprofundat și așa-numita profilactică. Ca parte a acestui serviciu, verificăm și bateria, componentele electronice și „intestinele” trotinetei dumneavoastră. Efectuăm un test amănunțit și emitem un raport de inspecție service. Este ca un jurnal de service pe care îl avem cu toții în mașini. Poate crește valoarea trotinetei dvs. atunci când o vindeți, mai ales când jurnalul arată întreținerea periodică. Când descoperim orice deficiențe, vă informăm telefonic despre ele și apoi decideți ce faceți în continuare.

Siguranță și service

Regula este că, dacă nu sunteți sigur de nimic, este mai bine să întrebați sau să vizitați centrul service, deoarece atunci când vine vorba de siguranță, nicio întrebare nu este o întrebare stupidă și nicio inspecție nu este o inspecție inutilă.

Nu uita

Echipament de siguranță

Dacă mi-ar fi dat 1 euro pentru fiecare utilizator pe care îl văd fără cască și 50 de cenți pentru fiecare utilizator fără mănuși, probabil că ar fi suficient pentru o viață decentă fără a fi nevoit să muncesc. Nu înțeleg cu adevărat obiceiul de a merge fără cască sau mănuși. Singura explicație posibilă pentru aceasta este că utilizatorii nu sunt conștienți de posibilele consecințe. Trotinetele electrice nu sunt jucării pentru copii și ating viteze mari. Viteze mult mai mari decât bicicletele, de fapt. Dar întâlnirea cu un biciclist fără cască și mănuși este destul de neobișnuită astăzi. Așadar, de ce trotiniștii se simt mai în siguranță decât bicicliștii sau patinatorii?

Aparent, acest lucru se datorează factorului „noutate” al acestui mod de transport, precum și datorită faptului că mulți utilizatori de trotinete sunt de fapt începători care nu sunt pasionați de mersul pe biciclete. Nu dețin trotineta pentru că sunt pasionați de electromobilitate, ci pur și simplu pentru că este cea mai practică metodă de deplasare rapidă prin oraș. Ultima dată când au mers pe bicicletă a fost în copilărie și probabil că au uitat de mult cum doare un genunchi rupt sau cât de mare este julitura pielii pe un picior. Au o idee falsă despre siguranța lor personală pentru că a trecut ceva vreme de când li s-a întâmplat ceva rău. Au uitat că potenţialele răni se aplică oricui care merge pe orice, fie pe o bicicletă, skateboard sau trotinetă electrică. Chiar și schiorii de pe pârtii au început să poarte căști în masă. Totuși, trotiniștii par să ignore faptul că ar putea ajunge oricând într-un spital fără a face ceva greșit din partea lor, ci pur și simplu pentru că orașul este plin de pericole și alți utilizatori ai drumului care sunt mult mai bine protejați și adesea mai puțin vigilenți. Este suficient un obicei pentru a te pune în necazuri – cum ar fi o curbă pe care o iei în fiecare zi cu 25 km/h, dar nu știi că ieri a fost un accident acolo și că au rămas câțiva litri de ulei scurs pe drum, sau poate niște pietriș s-a vărsat dintr-un camion care mergea la șantier – și nu mai puteți preveni căderea de pe trotinetă. Sau pur și simplu cineva nu îți va respecta dreptul de trecere, un câine îți poate traversa brusc calea sau un alt utilizator se poate izbi de tine în timp ce privește o femeie care poartă o fustă scurtă. Pot exista zeci de situații de-a lungul traseului tău standard, în care nu vei avea totul sub control (ceea ce nu este vina ta), și doar una dintre ele va fi suficientă pentru a descoperi că nu te mai bucuri de controlul asupra trotinetei, ci sunt mai degrabă este controlată de legile neiertătoare ale fizicii.

Toate astea nu pentru a te speria. Acestea sunt fapte. În centrul nostru service, am văzut prea multe trotinete deteriorate de cădere pentru a putea pretinde că nu se întâmplă accidente și că nu mi se pot întâmpla mie sau ție. Nu încerc să te descurajez, pur și simplu pentru că dacă acționezi responsabil, șansele tale de a nu suferi niciodată o cădere sunt mari. Totuși, dacă există ceva ce poți face cu puțin efort și care îți crește șansele de a ieși nevătămat după ce ai căzut cu trotineta, ar fi extrem de iresponsabil față de tine și de cei dragi să nu faci acești câțiva pași simpli.

Cum să te protejezi?

Cum să-ți crești șansele cu eforturi și energie minime? Folosind echipament de siguranță adecvat.


Casca

Orice accidentare la cap este periculoasă. Coloana cervicală nu este suficient de puternică pentru a preveni contactul capului cu solul în caz de cădere, și asta nici măcar la viteze mici. Prin urmare, dacă cazi, impactul asupra capului este aproape sigur. Cu alte cuvinte purtarea unei căști ar trebui să fie naturală și fără îndoială. Nu ar trebui să faci nicio călătorie fără ea, nici măcar 500 de metri.

Un argument frecvent este că casca strică părul. Dar impactul cu pământul sau cu o bordură cu siguranță îți va strica părul și mai mult. Ca să nu mai vorbim că atunci când mergi cu aproximativ 20 km/h, părul tău se va strica de la vânt, așa că poate o cască îți va proteja de fapt coafura.

Dacă nu plănuiți să călătoriți cu o viteză mai mare de 30-35 km/h, o cască de ciclism sau skate de calitate ar trebui să fie suficientă.

Există sute de modele pe piață din care să alegeți și le puteți asorta cu culoarea trotinetei dvs. Purtând o astfel de cască, riști o lovitură în bărbie sau față, deoarece nu protejează partea inferioară a capului. Cu toate acestea, este o soluție excelentă pentru oraș sau pentru excursii în care nu vei doborî niciun record de viteză. Așa-numitele căști inteligente cu lumini încorporate și chiar semnalizatoare acționate de o telecomandă de pe ghidon sunt o soluție excelentă. Unele dintre ele au chiar și un modul Bluetooth care permite ascultarea muzicii, permitându-vă în același timp să auziți zgomotele din exterior.

Dacă de obicei mergi mai repede, în afara orașului sau chiar pe câmp, nu ai la ce să te gândești, ar trebui să ți iei o cască integrală concepută pentru downhill sau chiar pentru motocicliști. Căștile pentru motocicliști trebuie să îndeplinească anumite standarde stricte și le puteți cumpăra din orice magazin de motociclete. Aceste căști protejează întregul cap și sunt mult mai sigure. Purtarea unei astfel de căști cu siguranță nu va părea deplasată, mai ales dacă aveți o trotineta puternică. Dimpotrivă, se va potrivi frumos cu modelul puternic pe care îl conduceți.

Asigurați-vă că casca nu blochează zgomotele exterioare. Încercați-o înainte de a o cumpăra și cereți câteva sfaturi despre mărimea potrivită pentru dvs. Poziționarea unei căști integrale nu ar trebui să fie prea ușoară. Trebuie să-o ajuți puțin, să nu se miște liber pe capul. Pe de altă parte, capul nu ar trebui să se simtă ca prins intr-o menghină.

Întotdeauna fixați corect casca sub bărbie înainte de a conduce. Păstrați lungimea curelei fixată corect, astfel încât să nu se miște liber sub bărbie, dar să nu vă sugrume. Nu este nimic mai rău decât să porți o cască care îți cade de pe cap într-un accident. Îți poate proteja capul în timpul primului impact, dar dacă îți cade și, de exemplu, continui să te rostogolești pe drum, nu te va proteja de niciun impact ulterior. Prin urmare, păstrați-o întotdeauna ferm atașată de cap, astfel încât să nu se poată mișca liber în lateral.

Un ultim sfat. Dacă vă este prea lene să spălați interiorul căștii din când în când, există mai multe spray-uri antibacteriene disponibile pe piață. Doar pulverizați substanța în cască din când în când și casca va continua să miroasă ca nouă.


Mănușile

Mulți dintre clienții noștri râd de mănuși, chiar și cei care poartă de fapt o cască. Se presupune că aceste mănuși nu arată bine și nu merg cu trotineta, ceea ce îl face pe utilizator să arate ridicol. Pentru mine, o persoană ridicolă este cea care își subordonează înfățișarea față de ceea ce cred alții în detrimentul propriei siguranțe. Corpul nostru răspunde la o cădere în mod instinctiv și identic cu ceea ce am învățat cu toții când aveam un an și am căzut pentru prima dată. În mod subconștient, ne întindem mâinile în fața pentru a atenua căderea și, la viteze mai mici, pentru a ne proteja capul la impact. De aceea, mâinile noastre sunt adesea prima parte a corpului care vine în contact cu drumul sau trotuarul, adesea la viteze care depășesc 20 km/h. Mă îndoiesc că ai încerca să-ți freci mâinile de drumul plin de pietre și praf în timp ce conduci o mașină.

Orice mănușă este mai bună decât nicio mănușă. De obicei cădem pe palmă, așa că chiar și mănușile de ciclism fără degete ne îmbunătățesc semnificativ șansele de a scăpa nevătămați.

Cele mai bune mănuși sunt cele care au căptușeală întărită în zona palmei pentru a ajuta la amortizarea căderii. Dacă mergi mai repede sau pe teren off-road, purtarea mănușilor de motocicletă nu este o rușine. Dimpotrivă, pur și simplu se potrivesc cu modelele puternice, la fel ca și o cască. Deoarece în majoritatea căderilor mai întâi palmele noastre atingând solul , mănușile pot fi perforate pe partea din spate, astfel încât mâinile să nu devină prea fierbinți.

Dacă cumpărați mănuși de ciclism, cumpărați-le pe cele care au bucle suplimentare între degete. Sunt folosite pentru a permite îndepărtarea ușoară a mănușilor după mers. Doar introduceți degetul celeilalte mâini în buclă și începeți să trageți - mănușa este îndepărtată cu ușurință în câteva secunde.


Încălțămintea

Dacă doriți să conduceți trotineta în siguranță, atunci știți că în afară de mâini, singurul contact real dintre utilizator și trotinetă sunt picioarele. Ghindonul servește numai pentru direcție, nu pentru a susține greutatea șoferului în timpul frânării sau accelerării puternice. De aceea, încălțămintea adecvată este ceea ce te ține pe trotinetă în orice situație. Dacă piciorul se mișcă liber în interiorul pantofului, este ca și cum ai pune mult ulei pe scaunul bicicletei sau al motocicletei și apoi ai începe să aluneci pe el de fiecare dată când frânezi sau faci o întoarcere. Absurd, nu?

Ai nevoie de pantofi inchiși, rezistenti care sa se potriveasca bine în picioare si fara ca picioarele sa se miste in lateral, inainte sau inapoi in interiorul pantofilor. Pantofii trebuie să aibă o talpă bună care să aibă aderența pe platforma trotinetei fără să alunece. Un pantof cu vârful dur prezintă un avantaj, care poate ajuta dacă trebuie să sari de pe trotinetă și te împiedici în timp ce faci asta.

Dacă ai un pantof mai mare, piciorul tău se mișcă puțin înainte în interiorul pantofului de fiecare dată când frânezi și degetul de la picior lovește vârful pantofului, ceea ce îți reduce stabilitatea și poate duce la leziuni minore ale unghiilor sau chiar unghii încarnate. Pantofii deschisi, Crocs și încălțămintea similară nu sunt recomandați atunci când utilizezi trotineta. Mai bine puneți-i în rucsac iar când ajungi la serviciu, te poți schimba cu pantofii tăi preferați.


Protecții

Adaptează-ți echipamentul de siguranță la vitezele cu care mergi și la stilul tău de condus. Dacă călătoriți cu o viteză mai mare de 40 km/h sau pe teren off-road, este timpul să începeți să vă gândiți la îmbunătățirea protecției pasive. Echipamentul adecvat include protecții pentru genunchi, cot și coloană vertebrală sau, eventual, așa-numita „jachetă cu armură completă”. Toate acestea pot fi cumpărate de la un magazin de biciclete sau un magazin cu produse pentru motocicliști.

Dacă nu vrei să arăți ca tocmai întors de la o cursă de coborâre în timp ce călătorești prin oraș, poți încerca să porți un echipament mai discret sub formă de blugi moto (Kevlar) și jachetă întărită sau vestă. Sunt zeci de modele disponibile pe piață, arată grozav și nu se vede ca sunt de fapt ranforsate si prevazute cu protecții. Vor fi de neprețuit dacă vei cădea vreodată. Nu ați crede ce materiale speciale și cât de rezistente sunt, de exemplu Kevlarul folosit pentru a face vestele antiglonț. Sunt discrete și vă pot proteja sănătatea.

Aceleași materiale sunt folosite pentru a face ghete de motocicletă cu aspect normal care arată ca niște adidași obișnuiți, puțin mai înalți, dar de fapt prezintă întărituri speciale (adesea metalice) care vă protejează gleznele, călcâiele și degetele de la picioare.

Protecții

Astfel, poți să arăți la modă și, în același timp, să fii protejat excelent dacă cazi, chiar și la viteze mari.


Semnale și lumini

Luminile de pe majoritatea trotinetelor servesc pentru a vă face mai vizibil în condiții de vizibilitate slabă, cum ar fi la amurg și noaptea. Cu toate acestea, acestea nu sunt destinate ca tu să vezi bine în fața și sunt cu siguranță insuficiente pentru a călători la viteze mai mari. În ceea ce privește luminile, regula este că nu sunt niciodată suficiente și nu poți da greș instalând lumini suplimentarePotrivite în acest scop sunt luminile puternice pentru bicicletă dotate cu propria baterie, pe care le poți atașa de ghidon. Dacă doriți să conduceți noaptea, nu ezitați să utilizați două lumini, una pe partea stângă și cealaltă pe partea dreaptă a ghidonului. Dacă nu aveți suficient spațiu pe ghidon (de exemplu dacă aveți instalat acolo un suport pentru smartphone), rețineți că aveți la dispoziție întreaga tijă de direcție , pe care se pot monta cu ușurință lumini suplimentare.

În ceea ce privește mersul pe timp de noapte, vă recomandăm să utilizați și o lumină intermitentă suplimentară standard pentru bicicletă, pe care o puteți atașa la un rucsac.

Ideal ar fi să folosiți o cască inteligentă și modernă, cu lumini încorporate, deoarece capul reprezintă punctul cel mai înalt și este cel mai bine văzut de la distanță, chiar și peste mașinile din apropiere. Oferim astfel de căști care vin echipate nu doar cu lumini, ci și semnalizatoare controlate de pe ghidon și chiar și cu interfață Bluetooth care vă permite să efectuați apeluri telefonice sau să ascultați muzică dar care vă permit să auziți sunetele din jur.

Semnalizatoarele sunt cu siguranță un accesoriu bun, în special pentru călătoriile în oraș. Există mai multe soluții, dar consider că semnalizatoarele încorporate în cască sunt cea mai bună opțiune, deoarece lumina lor este vizibilă din față, spate și lateral și sunt controlate printr-o telecomandă instalata direct pe ghidon. Desigur, există și alte opțiuni, dar acestea au semnale de direcție plasate de obicei necorespunzător sau nu oferă suficientă vizibilitate.


Compresor

Un compresor cu manometru face parte din echipamentul de siguranță, deoarece presiunea greșită în anvelope este periculoasă. Dacă presiunea este greșită, riscați perforarea, distanța de frânare mai mare și deteriorarea anvelopelor. Cu un compresor echipat cu propriul acumulator, vă veți face un bun obicei în a verifica regulat presiunea în anvelope. Un astfel de compresor încape într-o geantă mică pe care o poți transporta pe trotinetă. Veți fi astfel sigur că, chiar și în timpul unei călătorii mai lungi, nu va trebui să împingeți trotineta până acasă cu cauciucurile desumflate.

Aerul își modifică volumul în funcție de temperatură. Prin urmare, dacă umflați o anvelopă acasă și mergeți la o plimbare iarna, presiunea în anvelope va scădea semnificativ când anvelopa se răcește din cauza mediului rece. Și invers, va crește semnificativ din cauza temperaturii mai ridicate a aerului și a asfaltului arzător. Aceste diferențe de presiune pot varia în zeci de procente și pot duce la distanțe de frânare mai mari. Prin urmare, este important să vă verificați mai des presiunea în anvelope, mai ales vara și iarna.

Cel mai periculos este să ai o anvelopă umflată mai mult decât presiunea recomandată, deoarece aceasta modifică forma anvelopei iar rezultatul este o zonă de contact mai mică cu drumul. Pe baza mai multor experimente, o presiune mai mare cu 20% decât cea recomandată vă va extinde distanța de frânare cu până la 17%. O presiune mai mică decât cea recomandată nu are un impact atât de major asupra performanței de frânare, dar crește riscul de perforare, scade autonomia și crește uzura anvelopei.

Tot ce trebuie să știi

Încarcarea și electronica

Bateria

Bateriile utilizate cel mai frecvent la trotinetele electrice sunt bateriile Li-Ion, care sunt excelente în acest scop datorită faptului cănu necesită întreținere și datorită densității ridicate a energiei electrice stocate per kilogram din greutatea bateriei. În general, acestea sunt baterii foarte sigure, lucru dovedit de-a lungul timpului, deoarece prima baterie Li-Ion a fost fabricată de Sony încă din 1991. Pe lângă densitatea mare a energiei stocate, ele prezintă, de asemenea, o auto-descărcare foarte scăzută și efect de memorie minim. Nu au nevoie de nicio formatare înainte de prima utilizare și oferă o durată de viață destul de decentă, cu condiția să le îngrijiți în mod corespunzător. Pe lângă trotinetele electrice, le poți găsi folosite aproape peste tot, ceea ce se datorează densității lor mari de energie, mai ales acolo unde greutatea mică contează. De la ceasuri inteligente, la smartphone-uri, laptopuri, aspiratoare fără fir și alte aparate electrocasnice, până la mașini electrice de ultimă generație ale tuturor mărcilor, precum Tesla, Škoda, Porsche sau Mercedes. Aceste baterii sunt comune și la aeronavele de transport Boeing și Airbus.

Desigur, aceste baterii au și dezavantaje. De exemplu, pe măsură ce bateria îmbătrânește, își pierde treptat capacitatea chiar și atunci când nu este utilizată. Această îmbătrânire se accelerează la temperaturi mai ridicate. Bateriile Li-Ion sunt foarte afectate în mod negativ atunci când sunt descărcate complet sau în condiții care se apropie de o descărcare aproape completă. De asemenea, nu este recomandat să depozitați o trotinetă pe perioade lungi cu bateria complet încărcată la 100%. Reciclarea acestor baterii este costisitoare și costă adesea mai mult decât materiile prime obținute prin reciclare. Din punct de vedere al siguranței, cel mai mare dezavantaj al acestora este instabilitatea lor atunci când sunt utilizate incorect (scurtcircuit sau încărcare incorectă, de exemplu la tensiune mai mare), care se manifestă prin creșterea bruscă a temperaturii care poate provoca un incendiu .

Când sunt utilizate corespunzător, bateriile Li-Ion se numără printre cele mai sigure. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că fiecare dispozitiv care le conține este sigur în toate condițiile. Amintiți-vă doar de binecunoscutul caz al smartphone-ului Samsung Galaxy Note 7, care a trebuit să fie rechemat de producător de pe piața globală din cauza designului și plasării proaste a bateriei Li-Ion. Puțini oameni știu că până și avionul Boeing 787 Dreamliner a avut probleme cu bateriile Li-Ion care ulterior au trebuit să fie înlocuite toate.

Pentru a înțelege mai bine de ce bateriile Li-Ion pot fi periculoase, trebuie să priviți în interiorul lor. Dacă îndepărtați folia de protecție de pe bateriile utilizate în mod obișnuit, puteți vedea ceva de genul:

Bateria unei trotinete electrice nu este de fapt o singură baterie. Mai degrabă constă dintr-un număr mare de baterii mai mici conectate corect. Cu cât tensiunea și capacitatea bateriei sunt mai mari, cu atât este mai mare numărul acestor „celule ale bateriei”. Fiecare celulă Li-Ion are o tensiune nominală de 3,6 - 3,8 V, iar tensiunea și capacitatea totală a bateriei depind pe câte dintre celule sunt conectate în paralel și câte în serie. Pericolul vine din faptul că o baterie poate fi comparată cu un lanț ; Este la fel de sigură ca și veriga sa cea mai slabă. Cu cât energia totală stocată este mai mare (tensiunea înmulțită cu capacitatea), cu atât conține mai multe celule și cu atât sunt mai probabile sursele care pot cauza probleme.


Încărcarea

Încărcarea bateriilor Li-ion este ideal să se facă la temperatura camerei, dar niciodată la temperaturi sub 0°C sau peste 45°C. Și, deși operarea unei baterii Li-Ion la temperaturi de îngheț de până la -20°C nu este interzisă în sine, încărcarea la aceste temperaturi scăzute dăunează bateriei. De asemenea, nu încărcați bateria la scurt timp după ce ați terminat o călătorie. Bateria trebuie mai întâi lăsată să se răcească la temperatura optimă. După o plimbare, bateria este destul de fierbinte din cauza consumului intens de energie. Dacă începeți să o încărcați imediat, o puteți deteriora.

Pe lângă celule, fiecare baterie conține așa-numitul BMS (Battery Management System) – un sistem care controlează încărcarea și descărcarea părților individuale ale bateriei (segmentele) astfel încât acestea să fie descărcate și încărcate uniform. Majoritatea BMS-urilor nu controlează încărcarea și descărcarea separată a fiecărei celule. Acest lucru ar necesita un design și cablare mai complicate. În schimb, controlează părți mai mici, așa-numitele segmente, care grupează mai multe celule împreună. Prin urmare, nici măcar BMS-ul nu știe starea exactă a fiecărei celule, ci doar media pentru segmentul dat. Dacă, de exemplu, orice segment a fost supraîncărcat din greșeală de BMS, acesta ar avea o temperatură mai mare decât alte segmente. Acest segment s-ar deteriora mai repede, capacitatea sa ar fi din ce în ce mai scăzută, ceea ce face supraîncărcarea și mai rea.

Într-un caz extrem, acest lucru ar putea duce la un incendiu într-una dintre celulele segmentului dat, care ar crea apoi o reacție în lanț similar cu un incendiu de pădure și ar ajunge la toate celelalte celule bateriei. Cu cât o baterie are mai multe celule, cu atât flacăra poate fi mai fierbinte și mai mare.

Acesta este un caz teoretic și nu se întâmplă prea des în practică. Întrucât producția de baterii Li-Ion nu mai este la început, calitatea bateriilor în sine s-a îmbunătățit și astfel de incidente sunt din ce în ce mai rare. Asta nu înseamnă că nicio baterie Li-Ion nu se defectează sau că nu se pot defecta chiar în interiorul trotinetei dumneavoastră. Adevărul este că ele se pot defecta. Însă acest lucru este rareori cauzat de un defect de fabricație. De obicei, este cauzat de încărcare incorectă sau deteriorări mecanice.

Pericol

Cel mai frecvent motiv al unei defecțiuni exotermice a unei baterii Li-Ion la trotinetele electrice este folosirea unui încărcător greșit..

BMS-ul nu poate suporta o tensiune mai mare decât cea utilizată de încărcător, ceea ce duce la o creștere bruscă a temperaturii în timpul încărcării. Acest lucru duce la îmbătrânirea rapidă a celulelor, echilibrarea neuniformă a segmentelor bateriei și distrugerea ulterioară a bateriei sau incendiu. În cazul bateriilor cu capacitate mare de energie folosite la trotinetele electrice, acest lucru nu are ca rezultat un incendiu mic în casă, ci mai degrabă un incendiu periculos, greu de stins, cu flăcări la temperatură ridicată, care pot incendia cu ușurință orice mobilier din apropiere; și in consecință întregul apartament sau tot blocul în cel mai rău caz.

Prin urmare, vă rugăm să utilizați numai încărcătoare originale, chiar dacă acestea costă cu 100% mai mult decât alternativele lor ieftine vândute de un magazin electronic suspect. Diferența de preț nu este cauzată de dorința de profit a producătorului (producătorul de încărcătoare de super ieftine are aceeași dorință), ci de calitatea produsului și testarea extinsă a combinației încărcător-baterie pentru a minimiza riscul de defecțiune.

De asemenea, este recomandat să conectați încărcătorul la rețea și apoi la portul de încărcare al trotinetei. De exemplu, dacă apare un scurtcircuit în încărcător, cu siguranță nu doriți ca acesta să fie conectat la trotineta dumneavoastră în acel moment și să deterioreze bateria. În mod standard, încărcătoarele sunt furnizate cu un curent de încărcare de ieșire de 1,8 A. Cu toate acestea, anumite modele permit conectarea a două încărcătoare în același timp, reducând timpul de încărcare la jumătate. Există mai multe opțiuni de încărcare. Dacă trotineta ta permite, poți obține și un supraalimentare, care vine cu un curent de încărcare mai mare – 3 până la 5 A sau până la 10 A în cazuri extreme. Verificați întotdeauna manualul de utilizare al trotinetei pentru a vedea dacă acceptă acest tip de încărcare. În caz contrar, riscați să deteriorați bateria și să pierdeți garanția.


Focul

Încărcarea bateriilor Li-Ion are loc sub forma unor procese chimice care au loc în celulele bateriei, controlate de BMS prin segmente individuale. Atât încărcarea, cât și descărcarea sunt asociate cu generarea de căldură – bateria și încărcătorul se încălzesc întotdeauna.

În acest moment nu pot scrie altceva decât ceea ce este au afirmat toți producătorii de trotinete, smartphone-uri și baterii ( deschide manualul de uitilizare care vine cu telefonul, îl vei găsi acolo): Încărcarea bateriilor Li-Ion esteun proces periculos. Orice defecțiune a unei singure celule a bateriei, deteriorarea mecanică, defectul de fabricație, efectul vibrațiilor, umiditatea sau alte motive poate duce la un incendiu puternic. Prin urmare, este responsabilitatea dumneavoastră ca încărcarea să aibă loc sub supravegherea dumneavoastră constantă și, în cazul oricăror probleme, să puteți întrerupe imediat încărcarea și să stingeți orice incendiu. Nu încărcați dispozitivul nesupravegheat, nu îl lăsați în aceeași cameră cu oameni care dorm, copii etc

Atât din puctul lor de vedere. Să ne întoarcem la lumea reală în care trăim. Desigur, în practică, bateria nu explodează de obicei fără motiv și nu începe brusc să ardă violent. Acest lucru, însă, nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Se manifestă adesea prin zgomote neobișnuite, în special prin șuierat, urmate mai târziu de un fum înțepător neplăcut. Flăcările reale apar de obicei mai târziu, după ce bateria a dat multe alte avertismente că se va defecta. Dacă este posibil, deconectați imediat încărcătorul și îndepărtați toate articolele inflamabile aflate în apropierea trotinetei. Nu deconectați încărcătorul de la trotineta, ci mai degrabă deconectați încărcătorul de la sursa de alimentare. Cea mai sigură metodă de a face acest lucru este să opriți întrerupătorul principal.

În caz de incendiu

Când încărcați trotineta electrică, imaginați-vă întotdeauna un scenariu despre ceea ce veți face în cazul în care bateria sau încărcătorul se defectează. Știți unde sunt amplasate întreruptoarele?

Dacă deconectarea de la sursa de alimentare nu ajută, este posibil să fie prea târziu și este posibil ca bateria să fi atins o temperatură critică, la care va continua să ardă spontan. Este timpul să apelați 112 și să sunați pompierii. Vestea bună este că dacă bateria are loc să se extindă (de obicei există mult spațiu suplimentar în platforma trotinetelor electrice), atunci în marea majoritate a cazurilor nu va exploda, ci mai degrabă va arde producând o flacără relativ stabilă. Dacă flacăra nu este prea mare, puteți muta trotineta într-un alt loc unde riscul ca mobila să ia foc este minimizat. În mod ideal, ar trebui să duceți trotineta în aer liber într-o zonă deschisă sau pe o scară exterioară, balcon etc.

O baterie Li-Ion în flăcări poate fi stinsă la fel ca orice alt incendiu. Cu cât începi să-l stingi mai devreme, cu atât șansele tale de reușită sunt mai mari. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați fie un stingător cu CO2 (zăpadă), un stingător cu pulbere sau un stingător cu spumă. Recomandăm să nu folosiți un stingător cu spumă deoarece acestea nu trebuie folosite pentru stingerea sistemelor de 230 V și, nu în ultimul rând, lasă reziduuri de apă.

Pentru liniștea sufletească, vă recomand să aveți un stingător disponibil în toate locurile în care încărcați bateriile Li-Ion (adică acasă, la serviciu etc.). Nu știi niciodată când poate fi util, de exemplu, într-un incident de gătit în bucătărie.

Puțini oameni înțeleg că incendiul bateriei Li-Ion nu este un incendiu de înaltă tensiune. Dacă nu aveți nimic altceva la dispoziție, apa învechită servește foarte bine scopului. Bateriile Li-Ion conțin doar o fracțiune de litiu ca metal care reacționează cu apa și, prin urmare, este posibilă incendiului cu apă. Cu toate acestea, înainte de a face acest lucru, trebuie să vă asigurați că nu există o linie de 230 V în apropierea incendiului și că încărcătorul nu rămâne conectat la rețea. Dacă stingiți cu apă, atunci cu cât folosiți mai multă apă, cu atât mai bine, deoarece evaporarea simultană răcește bateria și împrejurimile acesteia, reducând riscul ca căldura radiantă să incendieze și obiectele din apropiere. Așadar, dacă nu puteți face altfel și încă mai poți muta trotineta, ideeal este sa o arunci în cadă și sa lași apa să-și facă treaba. Chiar și însoțitorii de bord sunt sfătuiți de FAA să toarne imediat băutură pe care o au la îndemână, cum ar fi un pahar cu sifon, daca o baterie arde la bordul unei aeronave și apoi să înceapă să caute un stingător.

Când o baterie Li-Ion arde, cea mai mare parte a gazului eliberat este CO2, care în sine nu este dăunător sănătății . Cu toate acestea, sunt generate și alte gaze, plus că există materiale plastice care creează fum foarte neplăcut și iritant. Prin urmare, dacă vă aflați într-un spațiu închis, asigurați cea mai bună ventilație posibilă (dacă vă aflați în baia menționată mai sus, nu stați prea mult timp acolo și deschideți toate ferestrele).

  • O celulă defectuoasă a bateriei Li-Ion va începe să suieră mai întâi. Acest semn tipic tinde să fie destul de tare pentru ca tu să poți identifica ce se întâmplă.
  • După aceea, vei observa și vei mirosi fumul.
  • Primul pas este să deconectați imediat sursa de alimentare și să îndepărtați orice obiecte inflamabile aflate în apropierea trotinetei. Formați 112 și sunați pompierii.
  • Dacă este posibil, scoateți trotineta rapid, într-un loc îndepărtat de obiectele inflamabile (mașini parcate etc.).
  • Cu cât începi să stingi mai devreme, cu atât mai bine. Cel mai potrivit este un stingător cu CO2 sau pulbere. Apa este, de asemenea potrivită, mai ales în cantități mari, cu condiția ca încărcătorul să fie deconectat de la rețea și să nu existe o linie de 230 V în apropiere. Același lucru este valabil și pentru un stingător cu spumă.
  • În timp ce focul arde, asigurați o ventilație bună și răciți zona din apropiere cu apă.
  • Nu deveniți neglijent când bateria încetează să mai arde. Ar putea fi doar o celulă care a încetat să mai ardă și câteva minute mai târziu, o altă celulă poate începe să ardă. Dacă se întâmplă acest lucru, continuați stingerea incendiului încă aproximativ zece minute după ce orice semne de arsuri au dispărut iar bateria este complet rece.

Semne care sugerează că bateria se defectează

  • Orice sunete neobișnuite, în special șuierat, atunci când se întâmplă, situația este deja gravă și trebuie să procedați ca în cazul unui incendiu.
  • Platforma trotinetei este semnificativ mai caldă decât de obicei la încărcare, sau se încălzește neuniform.
  • Scădere neobișnuită, bruscă, a capacității bateriei.
  • Încărcare suspect de rapidă la capacitate maximă sau, dimpotrivă, încărcarea durează prea mult.
  • Indicatorul încărcătorului este roșu, dar bateria nu este încărcată, nici măcar după o perioadă lungă de timp.
  • Încărcătorul este extrem de încins.
  • Trotineta se oprește de la sine chiar și atunci când afișajul nu indică încă baterie descărcată.
Voltride service

Dacă bănuiți că se întâmplă ceva neobișnuit cu bateria, încărcătorul sau dispozitivele electronice, nu ezitați să vizitați un centru service. Avem instrumente speciale de diagnosticare și putem detecta problemele înainte ca situația devine periculoasă.


Deteriorări mecanice și de manipulare

Al doilea cel mai frecvent motiv din spatele defecțiunilor bateriei exotermice la trotinetele electrice este deteriorarea mecanică a acestora. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când trotineta lovește, de exemplu, o bordură care îndoaie platforma trotinetei, împingând bateria sau deteriorând-o direct. Se întâmplă și atunci când vibrațiile străpung treptat carcasa bateriei, deteriorează una dintre celulele bateriei sau slăbesc firele și provoacă un scurtcircuit.

Prin urmare, dacă platforma trotinetei dumneavoastră este vizibil deteriorată, vizitați un centru service. Trotineta poate funcționa mai multe luni, însă nu înseamnă că nu are loc o deteriorare treptată a bateriei care ar putea duce la un incendiu.

Al treilea cel mai frecvent motiv care provoacă defecțiuni este manipularea neprofesională a bateriei. Bateria este o componentă foarte scumpă și unii utilizatori (mai puțin responsabili) încearcă să o repare acasă. Unele defecțiuni ale bateriei pot fi reparate de fapt. Cu toate acestea, cu siguranță nu se repară acasă cu un fier de lipit, voltmetru și bandă izolatoare. Înlocuirea chiar și a unei singure celule cu una nouă poate provoca o reacție în lanț și deteriorarea întregului segment. Acesta ar putea avea ca si consecință un incendiu cauzat de reîncărcarea neuniformă, deoarece una dintre celule va fi mai tânără și, prin urmare, va avea o capacitate diferită. Manipularea bateriei în acest mod, poate duce la o calibrare incorectă.

În interesul dumneavoastră, vă rugăm să nu scoateți, dezasamblați sau modificați bateria acasă. De asemenea, nu este permisă sau recomandată utilizarea altor baterii decât cele originale, chiar și atunci când au aceeași tensiune și capacitate nominală.

Umiditate și apă

Cea mai frecventă cauză a defecțiunilor bateriei este de departe efectul umidității sau direct al apei. Nu folosesc în mod deliberat sintagma „defecțiuni exotermice”, deoarece majoritatea acestor defecțiuni se manifestă „doar” printr-o defecțiune sau printr-o capacitate puternic redusă a bateriei, fără manifestări periculoase. Asta nu înseamnă că acesta nu este un eșec sau că nu există niciun pericol. Când vine vorba de aceste defecțiuni, deosebit de periculoasă este întârzierea dintre momentul în care umiditatea sau apa intră efectiv în baterie și se manifestă defecțiunea. Adesea vedem baterii „înecate” la o lună după momentul real al pătrunderii apei în baterie. Fiecare caz este unic. Așa cum se întâmplă adesea, trotineta continuă să funcționeze fără probleme pentru o perioadă lungă de timp după ce utilizatorul trece printr-o băltoacă cu viteză mare și apa sub presiune intră în compartimentul bateriei. Cu toate acestea, odată ce umiditatea patrunde, începe ciclul treptat de deteriorare a bateriei sau a altor componente electronice. Prin deplasare și încărcare, componentele se încălzesc și umiditatea se evaporă. La sfârșitul călătoriei, totul se răcește și umiditatea începe să se condenseze. Deoarece este parțial sub formă de vapori de apă, pătrunde treptat din ce în ce mai adânc în electronică, apoi se condensează în picături și, în cel mai bun caz începe procesul de oxidare treptată. În cel mai rău caz, are loc un scurtcircuit al componentelor individuale.

Pentru a vă face o idee mai bună despre cum ar putea arăta o astfel de baterie după câteva săptămâni de utilizare continuă, vă voi arăta câteva cazuri de baterii deteriorate, îndepărtate de tehnicienii Voltride de pe trotinetele clienților. Acestea sunt cazuri reale și tehnicienii noștri văd câteva în fiecare lună. Reparația este relativ costisitoare în acest caz. Cel mai important însă, ceea ce indică aceste fotografii, este că acesta reprezintă un risc pentru siguranță, având în vedere cât de capabile să ardă sunt aceste baterii. Imaginați-vă că aveți o baterie foarte deteriorată și că o încărcați în mod repetat undeva în sufragerie. Acesta este un risc real, nu teoretic. Fiecare utilizator care se încăpățânează să călătorească în ploaie și prin bălți ar trebui să știe asta. Nu contează ce rating IP are produsul tău. Majoritatea nu au nicio evaluare sau o evaluare pentru apa curgatoare, ceea ce nu vă va scuti sa vă deteriora bateria dacă treceți printr-o băltoacă mai adâncă sau prea repede – pentru că în acest caz vorbim de apă sub presiune și nu apa curgatoare! Încă mai credeți că spălarea unei trotinete ca o mașină cu un aparat cu apă sub presiune este o idee bună? Citiți mai multe informații despre mersul într-un mediu umed apăsând aici.

Dacă trotineta este deja udă, în niciun caz nu trebuie să o conectați la un încărcător. Mai degrabă așteptați până când este complet uscată, inclusiv toți conectorii, deoarece apa poate rămâne în interiorul unui conector, și va produce un scurtcircuit imediat după conectarea unui încărcător .
Dacă aveți cea mai mică suspiciune că bateria dumneavoastră ar fi putut intra în contact cu umezeala, nu călătoriți, ci opriți-vă la centrul nostru service. Tehnicienii noștri vor îndepărta bateria în siguranță, o vor examina, o vor conecta la un aparta de diagnosticare și o vor dezasambla, dacă bănuiesc că daunele sunt cauzate de apă. Dacă totul este în regulă, o vor închide și poți continua să mergi cu încrederea că totul este în regulă. Dacă se descoperă o problemă, este mai bine ,mai important și mai sigur să fie descoperită cât mai curând posibil.

Alte componente electronice și mecanice, cum ar fi controlerul, afișajul, motorul, axele roților, rulmenții etc. suferă și ele de efectele apei. Dacă nu sunteți sigur de starea trotinetei dvs., verificați-o într-unul din centrele noastre service.

călătorie în siguranță

Concluzii

Continui să completez și să îmbunătățesc acest text pentru a nu neglija niciun aspect în ceea ce privește siguranță folosirii trotinetelor electrice. Scopul meu este să descriu problemele în mod realist, dar fără a speria sau simplifica inutil. Îmi pare rău dacă am descurajat pe cineva să cumpere o trotinetă electrică. Cred că este un mod de transport uimitor care poate fi foarte sigur și distractiv în același timp. Totuși, dacă, după ce ai citit acest text, simți că trotineta electrică nu este potrivită pentru tine, atunci mai bine nu cumpăra.

Voi fi încântat să aud orice idee de îmbunătățire a acestui „scurt” ghid de siguranță, care cred că va ajuta nu doar utilizatorii începători. Dacă s-a întâmplat să neglijez ceva, să uit sau să nu îl descriu corect sau dacă doriți să mă felicitați pentru acest text, voi fi bucuros să aud aici formular de contact. Un ghid ca acesta poate ajuta mii de utilizatori de pe întreg globul. În prezent, Voltride lucrează la traducerea acestuia în engleză, cehă, maghiară și rusă, astfel încât acest ghid să ajungă la cât mai mulți utilizatori.

ján urbančík

Dacă am ajutat fie și un utilizator să-și facă calătoria mai sigură, atunci sarcina a fost îndeplinită și a meritat să scriu acest text!

  • AUTOR: Ján Urbančík Un pasionat al vehiculelor electrice. A testat peste 50 de modele de trotinete electrice și a încetat să mai contorizeze distanța parcursă când a atins primi zece mii de kilometrii. Începând cu 2016, merge zilnic cu trotineta electrică, pe tot parcursul anului. Este pilot, motociclist cu peste 150 000 km parcurși și șofer de mașini de curse. Pentru el, vacanța ideală este o călătorie cu avionul si o trotineta electrică adecvată în cala avionului. Are o atitudine pozitivă față de orice lucru echipat cu un motor (excepție mașina de tuns iarbă).
Adăugat în coșul dumneavoastră
Cantitate
Total
Există 0 produse în coș. Există 0 produse în coș.
Total (taxe incluse)
Continuați cumpărăturile